Viktig information om coronapandemin

Det är du och jag som har makten över viruset - tillsammans kan vi minska smittspridningen. Läs mer om hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Vuxenutbildning - Komvux

Bra att veta

Hos den kommunala vuxenutbildningen, komvux, kan du komplettera de kunskaper som saknas från grundskolan eller gymnasiet. Du kan läsa enstaka kurser eller en hel yrkesutbildning för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan, yrkeshögskolan eller jobba.

För att få del av information som är viktig att känna till inför och under studietiden behöver du läsa på Skolverkets webbplats som heter Utbildningsguiden Skolverket. Örnsköldsviks kommuns webbplats beskriver endast de lokala anpassningar och alternativ som erbjuds.

Vissa av kurserna som presenteras här på webbplatsen ges av Komvux Arken som är Örnsköldsviks kommuns kommunala vuxenutbildning. Vissa kurser ges av det utbildningsföretag som kommunen har avtal med. Det varierar år från år vilket utbildningsföretag det är. Du kan välja mellan att studera på dagtid, kvällstid eller distans.

Om du saknar kunskaper från grundskolan väljer du kurser på grundskolenivå. Saknar du kunskaper från gymnasiet väljer du kurser på gymnasienivå. För att utbilda dig till ett specifikt yrke väljer du kurser från yrkespaketet. Ett yrkespaket är ett urval av kurser från gymnasiala program. Du kan söka till komvux från och med 1 juli det år du fyller 20 år.

Kontakta gärna någon av studie- och yrkesvägledarna för ett vägledande samtal om dina önskemål för studier. Boka tid via kommunens kontaktcenter. Studie- och yrkesvägledarna svarar även på frågor om ekonomi. Som studerande kan du ha särskilda möjligheter till bidrag eller ersättning under studietiden. Du betalar ingenting för att läsa på komvux. Ibland betalar du för dina böcker och annat studiematerial. När du börjar dina studier så är det bra om du har förberett intyg som olika myndigheter kan efterfråga. Det kan även vara bra att ha skaffat kursböcker i förväg.

Innan du ansöker till en kurs behöver du skapa ett användarkonto. Därefter kan du söka kurs. De flesta kurser måste sökas senast söndag klockan 24.00 fyra veckor före kursstart. Undantag är kurserna som börjar i juli/augusti och i december/januari. Till de kurserna behöver du söka tidigare.

Örnsköldsviks kommuns vuxenutbildning använder digitala lärplattformar. Där hittar du information som du behöver under studietiden.

Kontakt

Vuxenutbildningen

E-post: komvux@ornskoldsvik.se

Kontaktcenter

Telefon: 0660-880 00, välj tonval 2

Öppettider telefon: 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)


Besök oss i stadshuset Kronan

Adress: Järnvägsgatan 6, entréplan

Öppettider besökscenter Kronan: 07:45–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:45–16:15)