Du är här:

Gustaf Fritiof Lundgren, 1871 - 1934

G F Lundgren

G F Lundgren Komminister i Nätra 1908 - 1911. Dokumenterade sin samtid. Tidig amatörfotograf.

Han föddes i Vaxholm 1871 som son till en urmakare. 1898 prästvigdes han i Visby och kom så småningom till Härnösands stift där han verkade korta perioder i flera församlingar: Ramsele, Själevad, Revsund, Nätra, Björna och slutligen under en längre tid som kyrkoherde i Nora. Det var framförallt hans verksamhet som radikal fredskämpe och riksdagsman som gjorde honom till ett välkänt namn i samtiden. Nils Parkman har skrivit en uttömmande biografi med titeln "Lundgren i Nora".

Mindre känt och uppmärksammat är Lundgrens livliga intresse för fotografering. Tack vare lyckliga omständigheter vid en auktion nära 50 år sedan han lämnat Nätra och tack vare ett värdefullt tips ytterligare 40 år senare, kan Örnsköldsviks museum och konsthall i samarbete med Nätra Hembygdsförening visa ett urval bilder framtagna från den fantastiska glasplåtssamlingen.         

Hur Nätrabilderna återfanns


Glasplåtarna som Lundgren lämnade efter sig kom att få en egen otrolig historia. Fotoskatten hittades i en vedbod i samband med en gårdsauktion efter en f.d. prästgårdsdräng i Nora omkring 1960. Askarna med ett hundratal glasplåtar togs tillvara av fotografen, skribenten och konstnären Lennart Sandström, då bosatt i bygden. Han insåg direkt bildernas kulturhistoriska värde. När han några år senare flyttade till Öland följde glasplåtarna med. Hans förhoppning var att så småningom kunna göra en utställning. Han reste även upp till Nätra och fick många motiv identifierade.     

Efter ett tips 2001 från en utflyttad Nätrabo, Leif Lundkvist, som hade sett bilderna på Öland för över 30 år sedan, började Magnus Näslund i Nätra Hembygdsförening sina efterforskningar. Detta ledde till kontakt med Lennart Sandström, som med stor glädje och tillfredsställelse överlät hela samlingen till hembygdsföreningen.

 

Sidan uppdaterades

2012-10-11

Sidansvarig: