Från hantverk till industri

Bröderna Ekbergs - Industriföretaget mitt i staden 

Industrins framväxt har åstadkommit stora förändringar i bebyggelsemönstret utanför själva staden. Hela samhällen växte under det sena 1800-talet upp kring ångsågarna och senare kring massafabrikerna. I Gullänget expanderade Hägglund & Söners verkstadsindustri.

Interiör av Bröderna Ekbergs första verkstadsbyggnad.

Interiör av Bröderna Ekbergs första verkstadsbyggnad.


Bröderna Ekbergs är verkstadsföretaget som ovanligt nog utvecklats helt nära stadskärnan. Namnet kommer från bröderna Oskar och Leonard Ekbergs gemensamma plåtslagerirörelse. De började tillverka bleckkärl och diskbaljor i gamla bryggeriet på Nygatan. Tidigt flyttade de till nuvarande läget vid Viktoriaesplanaden.

Ekbergs blev föregångare i fråga om rostfritt material och hann lägga åtskilliga plåttak i staden innan de nya "gör det själv-produkterna" gjorde sitt intåg på marknaden. Med massaindustrins framväxt fick Bröderna Ekbergs avsättning för nya varor.

På sextiotalet började företaget tillverka rörböjar. Man specialiserade sig på arbeten i syrafast material. 1975 sålde bröderna bolaget till Sandvik, Uddeholm och Nyby. AB Bröderna Ekbergs är idag ett expansivt företag i stålbranschen som etablerat sig på den internationella marknaden. Idag heter företaget OSTP och ägs av det italienska företaget Tubinoxia och finska företaget Outokumpu.

Bilden visar en interiör av Bröderna Ekbergs första verkstadsbyggnad i kvarteret Hantverkaren 12. Andre mannen från höger på fotot är Oskar Ekberg stående framför en maskin. Längst till vänster sitter plåtslagare Andersson från Vike och bakom honom vid fönstret finns en falsmaskin. I mitten står en stapel plåtburkar för karameller.

Andra Ekbergsprodukter i plåt som förekommer på bilden är trattar och kannor för fotogen. Ekbergs tillverkade även förzinkade hinkar, diskbaljor och mjölkhämtare. På trettiotalet började företaget fabricera hoar och diskbänksöverdelar av rostfritt stål, som var en exklusiv nyhet vid den tiden.

Byggnaden uppfördes i början av 1920-talet. En modernt låg och flack verkstadsbyggnad tillkom 1932. Då inredde man i stället denna första verkstad som bostad åt familjen Ekberg. Huset kom att kallas Oskarsvillan. Den rödgula spritputsade tegelbyggnaden med stora tättspröjsade verkstadsfönster revs våren 1993. Klicka på bilden för större storlek.

(Foto: Werner Wångström)

Hägglund & söner


Hägglund & Söner är den lilla snickerifabriken i Gullänget som utvecklades till en betydande verkstadsindustri som försett både flygvapnet och armén med flygplansdelar och bandvagnar. Det mångsidiga familjeföretaget grundades av Johan Hägglund 1899 och blev bolag 1922.

Ägarna har genom åren varit öppna för nya idéer och anpassat sig till förutsättningarna. På 1930-talet var man inställd på busskarosstillverkning. När sedan bensin och diesel blev oåtkomliga under krigsåren satsade man på gengasaggregat. För att få stororder från Stockholms och Göteborgs spårvägar erbjöd man träkolsleveranser från kolugnar nolaskogs.

När det var nödvändigt lärde man sig ny tillverkningsteknik. Äldste sonen Gösta, drivande kraft i företaget, hade som motto: "Det dom kan göra söderut, det kan vi göra häruppe också!"

Försvarsbeställningarna fortsatte efter kriget. Man producerade även tunnelbanevagnar. Fordonstillverkningen vid Hägglund & Söner var förutom Modo:s massafabriker samt fabriken i Köpmanholmen bygdens stöttepelare under 1900-talet.

Hägglund & Söner, 1950-talet.

Örnsköldsviks
museum & konsthall

Läroverksgatan 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
891 62 Örnsköldsviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tfn 0660-886 00
Skicka e-post

Öppettider

Tisdag kl 11–16
Onsdag kl 11–16
Lördag kl 11–16

Sidan uppdaterades

2019-04-23

Sidansvarig: