Bror Marklunds verkstad

Bror Marklunds verkstad

Bror Marklunds verkstad

Bror Marklund 1907 – 1977

Född i Grundsunda. Hans föräldrar dog i spanska sjukan hösten 1918.

De efterlämnade fem minderåriga barn varav den äldste var Bror Marklund, då 11 år gammal. Bror fick sin uppfostran hos en faster i Boden. Han arbetade på en snickarverkstad i fyra år tills han kunde yrket. Han fick därefter en anställning som ornamentsbildhuggare på en snickarverkstad i Stockholm.

På sin lediga tid karvade han gubbar i trä som han lämnade in till en järnhandlare till försäljning. Järnhandlaren anade att det fanns konstnärliga anlag i dessa arbeten och han ordnade så att Bror kom i kontakt med Carl Milles, en känd skulptör i Stockholm. Denna kontakt med Milles beredde honom tillträde till Konsakademien där han var elev 1928-34. Senare blev han professor i teckning vid Konsthögskolan i Stockholm.

Bror fick stipendium och han kunde resa till Franskrike, Tyskland, och Italien. Där fick Bror uppleva mötet med modernismen genom bl.a. Pablo Picasso och Henry Moore.

Bror Marklunds konst kan beskrivas som eroticistisk primitivism.

Rå hednisk stil, blandad med medeltida drag och med brutalitet, uråldrighet och det monumentala som genomgående tema. Teman som Bror arbetade med var: den havande kvinnan, mor och barn, gestalt i storm och gycklare.

Själv sade Bror: ”att göra en vacker grunka blev aldrig av”

Några av hans skulpturer:

Thalia, foajén Malmö Stadsteater,

Kvinna, Norrköpings museum

Mor och Barn, innergården f.d. kanslihuset i Stockholm

Gestalt i storm, färjeterminalen i Trelleborg, Svenska ambassaden i Moskva och i Örnsköldsvik.

Gycklare, Årsta torg, Stockholm, samt Värnamo torg. Från den 7 sep 2013 finns det på torget i Örnsköldsvik två gycklare i brons.

DNA skulpturen Uppsala Universitet.

Klocktornet i Kiruna

Port i brons Skandinaviska Enskilda Banken, Sergels torg, Stockholm

Bror bodde på Lidingö men han trivdes bäst i sitt ateljéhus i Funäsdalen. Denna ateljé skänkte Bror till Örnsköldsviks kommun och den flyttades till Örnsköldsvik efter hans bortgång. Han skänkte även skisser och stora och små gipsmodeller, litografier, och arbetsverktyg till kommunen.

Örnsköldsvik kommun kunde efter Brors bortgång köpa in den sista versonen av Gestalt i Storm tack vare en insamling bland företagare i Örnsköldsvik. Denna skulptur står idag utanför museet och konsthallen i Örnsköldsvik. Där finns även en skulptur som heter ”den sittande pojken” som Bror skapat. Bror Marklund var under 1900-talet en av Sveriges mest kända skulptörer och än i dag så påverkar hans skulpturers formspråk dagens konstnärer.

Läs mer om Bror Marklund i småskrift nr 4

Mera om Bror Marklundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bror Marklunds verkstad som ligger i anslutning till Örnsköldsviks museum & konsthall tar emot besökare året runt. Verkstaden är öppen sommartid, men vintertid bör du kontakta museets reception och boka tid för en visning. Formulär för att boka visning.öppnas i nytt fönster

Interiör Bror Marklunds verkstad

Interiör Bror Marklunds verkstad

Sidan uppdaterades

2019-03-04

Sidansvarig:

Bror Marklund

Bror Marklund

Örnsköldsviks
museum & konsthall

Läroverksgatan 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
891 62 Örnsköldsviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tfn 0660-886 00
Skicka e-post

Öppettider

Tisdag kl 11–16
Onsdag kl 11–16
Lördag kl 11–16