Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Västernorrland har skärpt de allmänna råden i länet för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Fotograferna

Werner Wångström

Werner Wångström

Werner Wångström

Werner Wångström (1873-1963) var i mer än sextio år sysselsatt med att föreviga människor och miljöer i trakten. Av alla Örnsköldsviksfotografer har han förblivit den mest framgångsrike. Under 51 år drev han den största ateljén i staden. Han blev utnämnd till hovfotograf av tre kungar, av Oskar II 1905, av Gustav V 1911 samt av Gustaf VI Adolf 1951.

Wångström var född i Västergötland och kom som tjugofemårig till Örnsköldsvik, där han 1898 öppnade ateljé vid Fabriksgatan. Det var fråga om dagsljuskopiering, glasplåtar, ljusexperiment med tjocka gardiner och speglar för avporträttering ur olika vinklar.
Hustrun Olga, som också var fotograf, och döttrarna hjälpte till. Ibland var det så kallt i ateljén att vattnet frös i sköljskålarna. Senare flyttade Wångströms till ett hus i hörnet av Centralgatan — Lasarettsgatan. Werner Wångström avled 1963 och var som nittioårig aktiv in i det sista.

Wångströms fotoateljé

Stein & Wångström fotografi-atelier. Under de första åren i Örnsköldsvik drev Wångström firman med Stein som kompanjon. Bild från ateljén på Fabriksgatan. Wångström med fru Olga till vänster. Idag ligger stadshuset på denna plats. Fotografi från 1901.

Karl-Otto Strandberg

Karl-Otto Strandberg

Karl-Otto Strandberg

Karl-Otto Strandberg (1915-2003) tog sina första fotografier 1924 med en kamera han fått låna av sin farbror, konstnären Karl-Gustav Strandberg. Den första egna kameran inköptes 1931. Samma år fick han anställning som typograflärling på Örnsköldsviks Posten.

På tidningen uppmärksammades Karl-Ottos intresse och talang för fotografering. Efterhand kom tidningsarbetet helt att bestå i fotografering. Han kunde även kombinera arbetet på Örnsköldsviks Posten med att gå i lära hos ateljéfotografen Hilma Schultzberg.
 
1949-1951 arbetade Karl-Otto som fotograf på Dagens Nyheter i Stockholm. När Örnsköldsviks Posten och Härnösands Posten slogs ihop till Ångermanlands Nyheter återvände han till Örnsköldsvik. Tidningen lades dock ner efter ett år och Karl-Otto blev framgångsrik frilansfotograf. Det arbetade han med fram till sin pensionering 1982.
 
Strandberg hade många fotouppdrag. Dagstidningar, både lokala och rikstäckande, veckopress men även industri- och reklamfotograferingar för företagen i Nolaskogs. Karl-Otto älskade sin hemstad och sin bygd och det märks i hans bilder. Hamnen var ett särskilt omtyckt motivområde för honom.

Foto: Karl-Otto Strandberg

Sidan uppdaterades

2019-04-23

Sidansvarig: