Du är här:

Örnsköldsviks museum & konsthalls historia

Örnsköldsviks museum och konsthall på ett vykort då Samskolan fanns här.

Örnsköldsviks museum & konsthall på ett vykort då Samskolan fanns här.

Byggår: 1904-05
Projektör: Arkitekten Albert Thurdin, Härnösand
Entreprenör: Byggmästaren Erik Eriksson
Byggherre: Örnsköldsviks stad  

År 1861 startade Läroverkets verksamhet i Örnsköldsvik. Under en lång tid var Läroverket ganska litet och rymdes i köpingens hus i kvarteret Athen. I slutet av 1890-talet började man planera för ett nybygge och först lät man John Wikberg göra förslagsritningar. Man blev dock inte nöjda med ritningarna. År 1902 kopplades arkitekten Albert Thurdin i Härnösand in och i slutet av året fanns fullständiga byggnadsritningar, som sedan fastställdes av Överintendentsämbetet.

År 1904 påbörjades bygget och höstterminen 1905 kunde Samskolan tas i bruk. Som yttre dräkt för byggnaden valde Thurdin jugendbarock, som var hans främsta stiluttryck kring sekelskiftet. Till viss del påminner Samskolan om den byggnad Thurdin ritade åt Tekniska elementarskolan i Härnösand några år tidigare.

Läroverket växte ganska snart och man planerade för en tillbyggnad. Någon tillbyggnad blev det inte. Istället genomförde man nybygget vid Viktoriaesplanaden (Nolaskolan) som stod färdig 1950. Då flyttade Örnsköldsviks Tekniska skola (ÖTS) in i byggnaden och de fanns i byggnaden tills Parkskolan stod färdig.

Åren 1977-78 byggdes huset om för museets räkning. Till det yttre förändrades byggnaden genom att det ursprungliga plåttaket ersattes av det nuvarande koppartaket och huvudentrén byggdes om. De ursprungliga fönstren med småspröjsade ovanbågar ersattes på 1950-talet av T-postfönster som senare har försetts med spröjsar i ovanbågarna.

År 2005 flyttades Rådhusets konsthall in i byggnaden som numera innehåller både museum och konsthall.Sidan uppdaterades

2019-05-20

Sidansvarig:

Örnsköldsviks
museum & konsthall

Läroverksgatan 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
891 62 Örnsköldsviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tfn 0660-886 00
Skicka e-post

Öppettider

Tisdag kl 11–16
Onsdag kl 11–16
Lördag kl 11–16