Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Västernorrland har skärpt de allmänna råden i länet för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Werner - Måleri

Utställningen pågår till 21 mars.

Örnsköldsviks museum & konsthall har en unik samling av Gösta Werners målningar och hans privata fotoalbum.

Det som främst format Gösta Werners måleri är hans egna upplevelser som sjöman och meteorolog, upplevelser som i första hand manifesterade sig som två mäktiga inspirationskällor. Den ena var det både hotande och lockande havet. Den andra var atmosfären, ljuset och vädersituationerna som han fick en fördjupad känsla för under sin tid som meteorolog.

Fartygen, tatueringarna, vimplarna och märkningen på godsen ger en grund för måleriet. Typiska inslag i hans målningar är att han infogar text, som kan vara skeppsnamn eller olika hamnar. Flera av de målningar vi visar i utställningen är målade på presenning.


Gösta Werner föddes 1909 i Stockholm. Familjen bestod av föräldrarna August Anton Werner, droskägare och Lilly Maria Strömberg samt brodern Nalle Werner.

Familjen flyttade upp till Örnsköldsvik och här bodde de under några år.
Efter realskolan gick Gösta till sjöss. Han utbildade sig till sjökapten men tog även en meteorologisk examen.

Vid 35- års ålder började han studera konst i Stockholm för Isaac Grünewald, 1944-47, och vid Académie Libre, 1947-1948. 1949 bar det av till Paris för studier hos André Lhote. Gösta kom att ha en mängd separata utställningar och medverkade även i ett flertal samlingsutställningar. 1951 i Norrköping ställde han ut med sin bror Nalle.
Gösta tilldelades ett antal stipendier; Kungafonden, Västernorrlands läns kulturstipendium och Stockholms stads stipendium.

Närheten till havet hade Gösta med sitt sommarhus på Österlen.

Gösta Werner avled 1989.

Sidan uppdaterades

2020-03-02

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Örnsköldsviks
museum & konsthall

Tel: 0660-886 00

Skicka e-post

Besök Örnsköldsviks museum och konsthall på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besöksadress

Örnsköldsviks
museum & konsthall

Läroverksgatan 1
891 62 Örnsköldsvik