Våra vatten - nyinvigd konstnärlig gestaltning med pedagogiska inslag på Ängsmarkens förskola

Maria Lagerborg har på uppdrag av Örnsköldsviks museum & konsthall utfört en konstnärlig gestaltning med pedagogiska inslag. Under hennes ledning har 15 barn på Ängsmarkens förskola i Gullänget tillsammans med pedagogerna Maria Norberg, Britt-Marie Lundmark och pedagogistan Erika Grip arbetat kring temat vatten. Utgångspunkt är den klassiska sagan om Prinsessan Tuvstarr, som genom barnens medverkan växt och utvecklats till en spännande berättelse som pågår här och nu.

Tack vare personalens stora engagemang har projektet kunnat genomföras trots pågående pandemi. Utbyte av bilder, tankar, idéer och nya konstnärliga tekniker har skett digitalt.

- Vi har ju inte kunnat ses men jag har ändå känt att vi arbetat tillsammans, säger konstnären Maria Lagerborg. Ansvarig intendent Nina Tenskog berättar att processen har skapat delaktighet och väckt nyfikenhet hos barnen:
- Att projektet utmynnat i ett interaktivt konstverk känns så spännande. Vi hoppas att det ska inspirera barn och pedagoger att fortsätta berättelsen tillsammans.

Taktila bilder och regnbågens alla färger

"Våra vatten" är en målad trärelief med okrossbar spegel. Runt spegeln finns barnens teckningar inristade. Bilderna är taktila och kan upplevas även av synsvaga. På ramens innerkant syns alla färger vatten kan ha.

- I barnens fina vattenmålningar såg jag ju att vatten kan ha alla regnbågens färger, säger Maria Lagerborg. Det finns också en grafisk bild på flickan som badat, Prinsessan Tuvstarr. Den som tittar noga kan se flickans fotspår på ramen. Ovanför träreliefen hänger en målarpalett som visar sig vara ett ”Phenakistoskop”, en slags snurra som kan hållas framför spegeln. Den som ritar bilder på den svarta sidan och kikar i spegeln genom springorna i snurran, ser hur det rör sig.

Så här beskriver konstnären verket:

Här kommer ett vitt moln av miljontals små vattendroppar och kristaller. Genom molnets vita, tunna slöjor kan man ana en hel del som är vatten och som finns i vatten, isberg, sjöjungfrur, olika djur och växter, badare, ubåtar och mycket mer. Mitt i molnet syns en sjö, det är Bergsjön. Den är alldeles stilla och spegelblank, med en slingrande stig runt. Alldeles nyss tog Prinsessan Tuvstarr sig ett dopp här, man kan fortfarande se hennes fotspår.

Aktuelltartikel publicerad av: Tina Ottosson

2020-10-05