Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng


Offentlig konst på Skyttis: Heja alla!

I Örnsköldsvik ska alla kunna möta offentlig konst, inte bara i stadskärnan utan där vi rör oss i vardagen. Nu har turen att få en konstnärlig gestaltning kommit till Skyttis. Projektet upphandlas och intresset har varit stort - inte mindre än 77 intresseanmälningar från yrkesverksamma konstnärer har inkommit. Bland dessa har tre konstnärer valts ut för skissuppdrag: Peter Johansson, Ståle Sörensen samt Thomas Nordström och medsökande Annika Oskarsson. I juryarbetet som har genomförts i flera steg har representanter med olika kompetens och sakkunskap medverkat. Efter att juryn tagit del av konstnärernas insända material har digitala skissvisningar genomförts. Den konstnär som nu tilldelas uppdraget är Thomas Nordström och medsökande Annika Oskarsson som med sitt förslag ”Heja alla!” tagit juryn med storm.

I utlysningen efterfrågas en tredimensionell gestaltning och ett samtida, gärna lekfullt och oväntat uttryck som inkluderar ljus: ”Gestaltningen ska vara möjlig att uppleva oavsett årstid samt utifrån besökarnas varierande ålder och förutsättningar. Uppdragets kärna är att bidra till en förstärkning av områdets identitet som en mötes- och aktivitetsplats för alla. Gestaltningen är tänkt att utvidga natur- och friluftsupplevelsen genom att väcka nyfikenhet och fantasi eller levandegöra och aktivera platsen med oväntade inslag och möjligheter.”

Förslaget utgörs av en monumental toppluva i metall, sammansatt av olika emblem som ska representera Skyttisområdet. Mössan fungerar dessutom som ett litet utsiktstorn. Så här beskriver konstnärerna sitt vinnande förslag (utdrag ur presentation):

”När vi var barn hade många en Stenmarksmössa. Det var inte så att alla drömde om att bli elitåkare men vi gillade att åka skidor. I Ö-vik och i övriga världen har föreningar och klubbar sina egna märken, logotyper, sina kläder och utrustning, sina supporters i specifika färger och mönster. Något, ett koncept, ett konstverk skulle kunna symbolisera möten, tävlan och samverkan mellan alla dessa lag och verksamheter på Skyttis. Skulpturen blir ett oväntat lite märkligt inslag i landskapet. Hur har den landat här? Vems mössa är det? Har någon tappat den? Kanske en jätte från Skulesko­gen. En annan tanke är att den symboliserar allt det som är runt omkring själva tävlandet. Mamma och pappatränare, allt ideellt arbete, hem­bakt till fiket, hemstickat, åskådarna som hejar på. Heja! Heja alla!"

Nina Tenskog, intendent för den offentliga konsten säger: ” Det vinnande förslaget är färgstarkt, mångtydigt och dessutom interaktivt. Det kommer att synas på avstånd och säkert väcka en del uppmärksamhet. Vi tror att verket kan glädja Skyttis besökare under många år framöver och dessutom visa på vad samtida konst kan vara.”

Heja alla! planeras att vara på plats och invigas i juni 2021. För att se mer av vinnarens tidigare genomförda projekt, besök webbsidan http://tno.nulänk till annan webbplats

Aktuelltartikel publicerad av: Cia Dufva

2020-11-12

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Nina Tenskog
konstintendent
0660 - 886 08
Skicka e-post