Utsmyckningar

Arch (2002) av Claes Hake. Plats: Nätra
Bohusgranit. Vid E4:an i Bjästa ca två mil söder om Örnsköldsvik. De fyra största skulpturerna i Bjästa är några av de längsta granitblock som brutits i Sverige. Varje del av de största skulpturerna väger mellan 20-25 ton.

Blixt (2008) av Claes Hake. Plats: Bjästa
Invigd 25/5 2008. Bjästaskolans skolgård. Skulpturen Blixt var resultatet av ett pedagogiskt projekt som arbetgruppen i Nätterlunds stiftelse hade tillsammans med två lärare och en grupp elever vid Bjästaskolan. Eleverna var de som bestämde platsen för utsmyckningen och de träffade konstnären Anna Stake som fått uppdraget för utsmyckningen. Anna Stakes tankar bakom skulpturen var baserade på bilder av riktiga blixtar samt att man även kan tänka att det behövs "snilleblixtar". Skulpturen är ljussatt med en armatur som ligger i marknivå centralt i skulpturen.

Natursceneri 1 (2012) av Jörgen Nilsson. Plats: Sidensjö
I äldreboendet Fyrklöverns trädgård står Jörgen Nilssons skulptur Natursceneri 1. Den är ett litet fågelbad med två fåglar som samsas med några insekter. Djuren är gjutna i brons, badet och sockeln i granit (kvarts och diabas).

Näskom (2013) av Iréne Vestman. Plats: Nätra
Inspirerad av platsen och Slåtterdalsskrevan har Iréne Vestman skapat Näskom. I Slåtterdalsskrevan har naturen delat ett berg, i skulpturen har människan delat en sten. Stenen är i det här fallet granit från Bohuslän. ”Den yttre formen på markens bearbetade del bildar en bokstav från en av mina skriftspråk och en plats där granitskriften kan växa upp. Granitdelarna består av två upprättstående stenar ur hela block vars fyra tomrum synes växa upp ur marken. Morgonsolen vandrar in mot den vinklade delen, vandrar runt skulpturen och belyser dess motsatta sida kvällstid. Om artificiellt ljus riktas in mot vinkeln vid mörkretsinbrott bildas en ljusskrift sedd från vattnet. Från vägen vintertid/nattetid kan skulpturen med sina genombrutna former te sig som en lykta.” - Iréne Vestman

Med Näsan mot iskanten (2010) av Catrin Andersson. Plats: Nätra
Med Näsan mot iskanten invigdes den 30/10 2010. Konstnär Catrin Andersson, f 1974. Härdat diamant och lamellglas. Mått: 4,25 m x 10,5 m. Catrin Andersson är idag bosatt i Malmö. Placering: Västra entrén Skuleskogens nationalpark. Konstutsmyckningen är ett av de två konstverk som tillkommit genom EU-projektet "Konsten i världsarvet". Ett samarbetsprojekt mellan Stiftelsen, Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds Minnesfond, Statens Konstråd, Landstinget Västernorrland, Länsstyrelsen i Västernorrland, Örnsköldsviks kommun, Kramfors kommun och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

"Himmelsförsök och Hund" (2010) av Mats Caldeborg. Plats: Sidensjö
Skulptur i brons, järn och natursten. 10 m hög stege total höjd med skulptur 11,5 m.


Strömmingen och vargen (2010) av Anders Jansson. Plats: Ulvön
Utsmyckningen invigdes den 3 juli 2010 kl 12.00 på Ulvön i Ulvöhamn. Utsmyckningen består av en varg i naturlig storlek i brons, som är gråpatinerad. Fisken (strömmingen) är i aluminium. Anders Jansson har arbetat med hela platsen och därmed skapat sittplatser. Betongmur med en överdel av granit är även en del av utsmyckningen.

Konstsoffor (2007) av Tomas Skimutis. Plats: Nätra
Konstsoffor "Tre sittplatser" 2007, Bjästagårdens servicehus utomhus. Invigdes den 29 juni 2007. Tre sittplatser med överbyggnad/tak. Material i furu och gran, ytbehandling med linolja och färgpigment. Hela konstruktionen står på plattor i röd betong. Sofforna tas in för vinterförvaring.

Byst (2002) av Eva Berglund. Plats: Sidensjö
Rössjö, Sidensjö. Brons. Invigd 2002. "Jag fick en beskrivning av Jonas Nätterlund och förstod att det var en hemlig människa. Med hjälp av beskrivningen och de gamla fotografierna i svart vitt från rekryten skapade jag mig en bild av honom. Jag ville att skulpturen skulle kännas som den var från den tiden när fotografierna togs. Donationen var en sympatisk gärning av Jonas Nätterlund och jag tror att han var en snäll människa, det har jag också försökt lägga in i skulpturen, berättar Eva "Ziggy" Berglund". På bystens baksidas nedre del har Eva "Ziggy" Berglund skapat två bilder, ett dansande par och en man som cyklar. Jonas Nätterlund tyckte om att dansa och han cyklade eller gick till sitt arbete.

Farkost (2000) av Urban Norman. Plats: Nätra
Köpmanholmens skola. Invigd 2000: Trä

 

Klackspark med skruv (1999) av Ulf Jon Hörnfeldt. Plats: Sidensjö
Sidensjö idrottsplats, Stål, betong, och trä. Invigd i juli 1999.

Kottkor (2001) av Kajsa Mattas. Plats: Nätra
Västanåskolan, Nätra. Invigd den 6 december 2001. Brons. Kajsa Mattas har i sin utsmyckning tagit in kulturhistorien från den specifika plats som den gamla träskolan utgör. Västanåskolan är en gammal byskola som ligger i en rik jordbruksbygd i det vackra övre Nätra.

Två bryggor, skatten finns där de två möts (2005) av Monika Gora. Plats: Sidensjö
Invigd söndagen den 23 januari 2005. Näs, Drömme, Sidensjö, vid rastplats väg 335. Konstverket ligger på en plats ca 30 x 50 m, fritt i slänten nedanför rastplatsen. Rostfritt stål, Sibirisk lärkträ. Två bryggor varav den ena är 20 m lång och den andra 30 m lång. Topphöjden på den långa, 5,20 m och på den korta 3 m. Monika Gora skriver om sina tankar gällande konstverket " Drömmesjöns bryggor på land. Bryggor för drömmar - att drömma på, drömma utifrån. De är också anvisningar om riktning, tänkbara vägar, språngbrädor ut i luften, avsatser, startbanor för flygande tankar".

Kalejdoskop (2008) av Mikael Richter. Plats: Nätra
Industriområdet i Köpmanholmen. Invigd onsdagen den 12 november 2008. Neonljus, rostfritt stål, betongmosaik. Ett kubistiskt lusthus med cirklar i neon och två bänkar. Mått: 4,40 x 2,20 x 2,20 m. Konstverket står på ett före detta fundament för förankringen av en av de vajrar som höll den stora lyftkranen på plats i det tidigare industriområdet i Köpmanholmen.

Plommonet (2004) av Hans Hedberg. Plats: Nätra
Invigd torsdagen den 24 juni 2004. Placering Örtagården i Köpmanholmen. Vid invigningen av konstverket medverkade Hans Hedberg själv. Plommonet är i brons och står på en sockel av betong. Mått: höjd Plommonet och sockeln är 1,6 m.

Skräddaren en vän i viken (2001) av Johan Wiking. Plats: Sidensjö
Brons. Sidensjöskolan, Sidensjö. Titeln Skräddaren en vän i viken har anknytning till att det bredvid Sidensjöskolan finns en sjö och där finns det insekter som kallas "skräddare, den som kan gå på vattnet". Invigdes den 24 augusti 2001.

Våg (2002) av Dag A Birkeland. Plats: Nätra
Placering vid kajen i Köpmanholmen. Skulpturen Våg fungerar som en brytpunkt mellan land och vatten i Höga Kusten, ett fäste där hav möter land. Men tanken kan också uppstå om att det är något som man "krokar i" när man angör en brygga. Materialet är smitt järn, massiv. Varje del väger ca 12-16 ton. Skulpturen ska rosta mer och mer med åren och tanken bakom detta är att Birkeland tänkte på att blått mot rostrött är färger som kompletterar varandra och förstärker varandra.

Tjurplankan (2008) av Arne Falang. Plats: Sidensjö
Invigdes söndagen den 1 juni 2008. Brynge kulturområde i Sidensjö. Bron,Sibirisk lärkträ, stål, glas. Arne Falang beskriver sina tankar om vad som ligger bakom "Tjurplankan": Tankarna har kretsat kring skogen och vattnet. Jag har velat göra något som anknyter till platsen, till den verksamhet som lade grunden till en ny tid i Norrland, Ångermanland, Brynge. "Tjurplankan" skall framför allt ses som en humoristisk påminnelse om hur något kan "gå snett" trots bästa förutsättningar".

Hemmavid (2012) av Mikael Arvidsson. Plats: Sidensjö
Entrén till Sidensjögårdens gruppboende smyckas av Mikael Arvidssons emalj ”Hemmavid”.

Hare (2014) av Antti Savela. Plats: Nätra
Haren sitter på ett stenblock vid brunnen i Herrgårdsparken i Köpmanholmen. Gjuten i brons.


Arkeologiskt fynd 13 och 14 (2014) av Lena Flodman. Plats: Nätra
Lena Flodman jobbar ofta med assemblage (3D-collage) av olika upphittade objekt av plast eller gummi, ofta leksaker och dockor. Dessa objekt kopierar och förstorar hon upp i marmor, alabaster eller brons. Även gjutlera och aluminium. I ”Arkeologiskt fynd 13 och 14” är två väskor gjutna i brons. Väskorna står på en stenbänk i Herrgårdsparken ute på Kärleksudden i Köpmanholmen.

Libjiesbåaloe (2014) av Helena Byström. Plats: Nätra
När samerna från samevistet på kärleksudden blev bortkörda av den nya tiden och bygget av fabriken i Köpmanholmen kan man tänka sig att de tappade ett smycke av något slag i gräset. Många är vi som legat på knä och letat en ring eller ett örhänge som gömmer sig bland grässtråna. Här är tanken att en detalj från en samisk silverkrage, en hängknapp, blev kvar. Silverkragen använde de sydsamiska kvinnorna vid fest och bröllop. Samekvinnan som la en förbannelse över fabriksbygget – en gång ska här åter bli fäbodvall- fick till slut rätt. I den planerade parken glimmar det till mellan buskar och träd. I gräset ligger ett förstorat smycke, ca 1,50 i diameter, utfört i högblankpolerat rostfritt stål. Ett smycke som kopplar tillbaka till de som en gång bodde på platsen, ett smycke som utsmyckning och markering av platsen. Ett smycke som refererar till den kvinna som måste varit en stark personlighet, en detalj från den kvinnliga sydsamiska dräkten, ett silversmycke som pratar om det samiska silvret.

"Välkomstportal" (1999) av Marianne Degerman. Plats: Bjästa
Resans förskola i Bjästa. Invigd i juni 1999. Stengods och glasmosaik.

Skidåkerskan (1999) av Jörgen Nilsson. Plats: Sidensjö
Jörgen Nilsson. Brons. Invigd 20 november 2005. Rastplats Näs väg 335, Sidensjö.

Sidan uppdaterades

2016-06-13

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Karta HerrgårdsparkenPDF

Adress
: Sågvägen, 893 40 Köpmanholmen.

Avståndet mellan Örnsköldsvik centrum till Herrgårdsparken på Köpmanholmen är ca 20 km.

Buss: 421 (Turlistalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)