Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Brynge kulturområde

Brynge vattensåg och lärftmangel till höger

Brynge vattensåg och lärftmangel

I Brynge samlas den Ångermanländska rikedomen på samma plats. Nätraåns strömmar har använts till det mesta. Här har enerigin ur vattnet tagits tillvara för att driva kvarnar, såg, mangel, tegelstamp, färgeri- och vadmalsstamp samt kraftstationen. Här kan du besöka delar av vår tidiga industrihistoria och en av de få vattendrivna finbladiga salusågarna som bevarats till eftervärlden. Området är skyddat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av den tidigindustriella såg- och kraftverksmiljön.

Örnsköldsviks kommun ansvarar för området. För öppethållandet svarar Brynge kulturförening.

LÄRFTMANGELN

Lärftmangeln

Den första lärftmangeln i Ångermanland byggdes här i Brynge i mitten av 1700-talet och drogs av hästar. Den flyttades till nuvarande plats 1865 och var vattendriven fram till kraftverksbygget 1924.
De fina linnevävarna skulle sträckas, manglas och rullas upp. En väv kunde vara upp till 100 alnar (59 meter) lång. Den timrade kista, med upp till två ton sten i, fördes fram och tillbaka över mangelbordet. Lärften var upprullad på kavlar som låg mellan stenkistan och bordet.

LINLOGEN

Linlogen

På linlogen finns en utställning som visar hur linneproduktionen gick till.

SÅGEN

Brynge såg

Brynge såg ca 1903. Foto: Werner Wångström

Timret från skogen skulle förädlas. Det flottades på vattendragen till sågverken där dfet sågades upp till bräder och plank, både för husbehov och för försäljning. Sågverket i Brynge är traktens första finbladiga såg och anlades 1764. Sista gången sågen användes var 1923, innan kraftverket öppnade.

ALBERTS BOD

Alberts bod

I Alberts bod säljs semestertid fika och lokala matprodukter. Alberts bod ägs och drivs av Brynge kulturförening. För mer information se länkarna nedan.
www.brynge.se länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Brynge kulturområde på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KRAFTVERKET

Kraftverket

Den gamla kraftverksbyggnaden från 1924, är byggs i tegel med vitputs. Kraftverket drevs med vatten som gick genom en vattentub. Den totala fallhöjden var 35 meter. Det nyare kraftverket är från 1994.
Under öppettider kan man gå in och titta i den gamla kraftstationen och på övervåningen är det ibland konstutställningar.

SMEDJAN

Smedjan

På området står också en gammal smedja. Den användes fram för allt för sågens behov. Smedjan restaurerades 1994 och används avlokala smeder och vid kurser.

ARBETARBOSTAD

Arbetarbostad

Det är ovanligt att de anspråkslösa arbetarbostäderna finns kvar. I Brynge finns en bevarad. Den byggdes i slutet av 1700-talet och beboddes in på 1900-talet. De sista som bodde här var familjen Backlund. Herr Backlund jobbade periodvis på sågen. Familjen hade femton barn och yngsta sonen har berättat att de flyttade till ett nytt hus 1907 var det sex barn och föräldrarna som bodde i den lilla stugan.

TJURPLANKAN

Tjurplankan

På området finns en skulptur som heter Tjurplankan. Här har konstnären Arne Falang låtit sig inspireras av miljön och låtit tankarna kretsa kring skogen och vattnet. Den fantastiska tillgång som timret är men som samtidigt kan vara så obänderligt och tjurigt - en hårdjobbad resurs.
Konstverket är ett av Stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds många konstverk i Nätra dalen.
Nätterlunds minnesfondlänk till annan webbplats

Så hittar du till Brynge kulturområde:
Från E4 i Bjästa kör väg 908, 10 kilometer mot Sidensjö.

Sidan uppdaterades

2020-06-29

Sidansvarig: