Gullviks och Ögeltjärns friluftsområde

12 kilometer sydost om Örnsköldsvik, i den norra delen av Världsarvet Höga Kusten ligger Gullviks och Ögeltjärns friluftsområde. Här finns 19 kilometer leder, grillplatser och 7 vindskydd.

Från något av de tre bergen Vikbottsberget, Ögeltjärnsberget eller Bergtjärnsberget har du en fantastisk utsikt över en stor del av Höga Kusten och Världsarvet. Här ser du spåren efter inlandsisen och landhöjningen överallt – klapperstensfält, strandlinjer och en avsnörd vik.

Havsbadet har en av kommunens bästa sandstränder med lekutrustning och beachvolleybanor. I anslutning till havsbadet ligger Gullviks Camping och stugby för den som vill övenatta.

Ögeltjärns naturreservat

Reservatet omfattar 71 hektar. Det bildades 1994 av kommunstyrelsen i Örnsköldsvik för att bevara ett kustnära skogs- och hällmarkslandskap.

Nedanför Ögeltjärnsberget ligger den lilla Ögeltjärn. Ögel i Ögeltjärn är ett dialektalt ord för igel. I tjärnen fanns det nämligen gott om blodiglar förr.

Floran i området är mycket rik. Här hittar du växter som blåsippa och orkidéer, arter som trivs på Ögeltjärnsbergets kalkrika jord. Kalken kommer från snäck- och musselskal som lagrades på havsbottnen när berget låg under havsytan.

Faunan är mer typiskt norrländsk. Tjäder, orre, spillkråka, tofsmes, älg, mård och lodjur är några djur som av och till rör sig i området.

Sidan uppdaterades

2019-06-25

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Patrik Karlin
Örnsköldsviks kommun
0660-785 93
Skicka e-post