Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Studsvikens friluftsområde

Nu i dessa tider är det extra viktigt att vi tar hand om familj och vänner, men även alla runt omkring oss.
Håll avstånd till varandra och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kvarnbyggnaden

Studsvikens friluftsområde med Kvarnforsen

Studsvikens friluftsområde är ett mindre område i norra delarna av Gide älvdal. Här finns en rastplats med vindskydd, grillplatser och ett handikappanpassat utedass. Platsen fungerar även som rastplats för bilister längs väg 352. Området vid rastplatsen är tillgängligt med rullstol. Det finns stigar och en trapp med 134 steg som tar er nedför den branta sluttningen mot Gideälvens strand och där finner ni Kvarnforsen. Här finns en kilometerlång forssträcka med 14 meters fallhöjd uppdelad på Kvarn- och Sågforsen.

Här vid forsen finns även delar kvar av den gamla kvarnen. År 1777 gavs tillstånd att uppta nybygget Studsviken. I början av 1800-talet hade verksamheten kommit igång. Med tiden uppfördes en skvaltkvarn, där kvarnbyggnaden står kvar. Dessa skvaltkvarnar var vattendrivna med ett vågrätt placerat kvarnhjul med skivor, som det rinnande vattnet tryckte på. Vattnet stänkte och skvätte kring kvarnhjulet. Ordet ”skvalta” är ett dialektord och kommer troligen av skvala, ett ljudhärmande ord från norskan. Från kvarnhjulet gick en lodrätt stolpe, ”kallen”, upp till och fäst vid den ena kvarnstenen. Mellan de två kvarnstenarna rann sädeskornen ned och maldes till mjöl.

Området vid forsen är säkrat med stängsel. Var aktsam när ni tar er ut förbi kvarnen på träbron och ut mot forsen. Där finns en mindre djup skreva som man får kliva över för att ta sig fram mot delar av forsen. Håll uppsikt över barnen om de följer med.

Vid rastplatsen finns två enklare stugor att hyra med 2 bäddar och en extra säng i varje. Här finns el, kylskåp, spisplatta och enklare köksutrustning. Utedass finns i anslutning. Vatten finns i en källa nere vid älven. Ta gärna med eget dricksvatten. Bokning sker på telefon 0662-320 77 och 070-231 53 46.

I närområdet finns Lockstamon med uppskyltad stenåldersboplats, fångstgropar, tjärdal och samiska härdar och en rekonstruerad torvkåta. Övernatta gärna i kåtan.

Kvarnforsen ligger efter väg 352 någon kilometer norr om Studsviken
OmrådeskartaPDF

Kvarnforsen

Sidan uppdaterades

Sidansvarig:

 Kontakta oss