Du är här:

Skuleskogens nationalpark

Kalottberg i Skuleskogen

Kalottberg i Skuleskogen - Foto: J Norstedt-Moberg

Skuleskogens nationalpark som till största delen ligger inom Örnsköldsviks kommun är ett vilt, höglänt skogsområde helt intill havet. Det präglas av landhöjningen med toppar över högsta kustlinjen och vidsträckta klapperstensfält som minner om gamla strandlinjer.

Den senaste istiden hade sitt centrum i Höga Kusten och pressade ned berggrunden med 800 meter när den var som tjockast. När isen började smälta, började berggrunden sakta resa sig igen och idag har landet rest sig med 286 meter sedan istidens slut för 10 500 år sedan. Landhöjningen är fortfarande ca 8 mm per år.

Istiden och landhöjningen har lämnat spår i landskapet. Kalottberg är bördiga skogsklädda toppar dit havet aldrig nådde. Klapperstensfälten är renspolade stränder där bara runda stenar finns kvar. Myrar och insjöar är rester av det som en gång var vikarna i ett hav. Den forna strandlinjen kallas Högsta Kustlinjen (HK), med den allra högsta punkten, 286 m ö h, på Skuleberget sydväst om nationalparken. I nationalparken hittar man högsta kustlinjen på ca 282 m höjd över nuvarande havsytan, vilket innebär att isen lämnade Skuleskogen ca 40 år senare än den lämnade Skuleberget.

Sidan uppdaterades

2019-04-23

Sidansvarig: