Grottor

I Örnsköldsviks kommun finns en rad intressanta besöksmål ur geologisk synpunkt. Allt från deltabildningar till spännande grottor.

Räckebergskyrkan

Strax norr om Örnsköldsvik finns Sveriges största tunnelgrotta. Grottan är 34 m lång och närmare 7,5 m hög. Det är inte konstigt att den kallas Räckebergskyrkan! Grottan bildades när havet en gång slog in mot berget och vattnet långsamt gröpte ur stenen. Idag har landhöjningen lyft grottan högt ovan havet.

Nedanför bergskanten finns den före detta strandzonen med sand och annat material som havet en gång fört dit. I området finns även fler tunnelgrottor, jättegrytor och urbergsraukar.

Hitta till Räckeberget

Räckeberget ligger 20 km norr om Örnsköldsvik, vägen till närmaste parkering markerad på Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Skallbergsgrottan

Skallberget öppnar för säsongen den 13/6 - 19

Skallberget reser sig 260 meter över havet och erbjuder en storslagen utsikt om du följer stigen upp på berget. Här finns dessutom ett unikt grottsystem och djupa skrevor att utforska. Stegar och plattformar underlättar ett besök i det 230 meter långa grottsystemet.

Grottsystemet är ett av Sveriges längsta och mest lättillgängliga urbergsgrottor. Grottorna och skrevorna bildades för 7 000 – 8 000 år sedan då havets vågor slog in mot Skallberget. Landhöjningen lyfte med tiden grottorna långt ovanför kustlinjen.

Att gå ned i grottorna förutsätter god fysik och att du inte har anlag för cellskräck. Fick- eller pannlampa är ett måste och helst också oömma kläder och hjälm!

Det tar cirka en halvtimme att ta sig genom grottan om du gör det i maklig takt. OBS! Stegarna i nedgångsskrevan tas upp vintertid så att de inte skadas av is.

Karta över grottsystemetlänk till annan webbplats

Hyra hjälm

För att hyra hjälmar och lampor, kontakta Gideå Livs: 0663-400 50

Hitta till Skallberget

Skallberget ligger 30 km norr om Örnsköldsvik, parkeringen markerad på Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Stockholmsgata

Det sägs att namnet Stockholmsgata syftar på de trånga gatorna i Gamla stan. Men ingen stadsgata kan ge samma mäktiga upplevelse som en vandring genom den storslagna kanjon som här skär genom skogen.

Kanjonen är 50 meter djup och 1,5 kilometer lång. Den bildades för 9 400 år sedan, då en mäktig isälv störtade ner i dalgången och gröpte ur urberget. En tur genom kanjonbildningen är en hisnande upplevelse. De lodräta väggarna är som mest 40 meter höga.

Kanjonens botten täcks nästan överallt av stora block som av frosten sprängts loss från väggarna. När de rasat ner har de bildat stora blockgrottor, varav ett par genomströmmas av en bäck. I blockmassorna i kanjonens mitt gömmer sig även en 70 meter lång labyrintartad grotta. Vid kanjonens norra ände finns en fyra meter djup jättegryta vars botten är drygt 5 meter i diameter.

Hitta till Stockholmsgata

Du kan komma till Stockholmsgata från två håll:

Från norr via Åsele, parkeringen markerad på Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Från söder via Solberg, parkeringen markerad på Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades

2019-07-08

Sidansvarig: