Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Cykling

Det finns massor att uppleva från cykelsadeln i sommar. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren cyklist, vill cykla MTB, Downhill, landsväg eller på utflykt, finns det något för dig.

Det är förstås möjligt att cykla i princip vilken väg som helst men det kan också vara kul att få tips om särskilda turer du kan göra. Längre ner på den här sidan hittar sådana tips!
Viktigt att tänka på är att det är tillåtet att cykla överallt i terrängen, men att man själv ansvarar för eventuella skador på mark.

Nu i dessa tider är det extra viktigt att vi tar hand om familj och vänner, men även alla runt omkring oss.
Håll avstånd till varandra och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Landsvägscykling

Cykelspåret

Cykelspåret går genom hela landet, från Ystad till Haparanda. Genom Örnsköldsviks kommun går spåret längs kusten och är väl skyltat.
Spåret går på mindre vägar parallella med E4:an, både väster om och på kustsidan. Totala längden genom Örnsköldsviks kommun är 100 km.

Sidensjöslingan

Sidensjöslingan är en cirka sex mil lång sträcka som passerar Örnsköldsvik, Själevad, Överhörnäs, Sidensjö, Bjästa tillbaka till Örnsköldsvik via Bergom. Sträckan har det mesta, bra asfalt och rejäla backar både uppför och utför. Det en fin sträcka där man passerar flera vatttendrag.

Molidenslingan

Moälvenslingan är en nio mil lång sträcka längs med Moälvens dalgång. Den passerar Örnsköldsvik, Själevad, Mo, Gottne, Mellansel, Anundsjö och Billsta och kan kortas av i Mo och Mellansel.En fin sträcka med stor blandning, kan vara grym beroende på hur vinden blåser. Längs leden finns boende, sevärdheter, bad och fiskemöjligheter.

Cykelstråk, utflyktsmål

Björnaslingan

Björnaslingan är 76 km lång och går mellan Örnsköldsvik och Björna. Från Arnäsvall tar småvägar vid över Faresta, Landsjö till Björna. Tillbakavägen går längs den större väg 352.
Turen passerar många badsjöar och övernattning kan ordnas på flera ställen.

Trehörningsjö

I Trehörningsjö finns fyra cykelleder som utgår från samhället och är ca 70 km långa. De är markerade och leder till bad- och fiskesjöar, kyrkor, fäbodar, kvarnar och naturreservat.

Mountainbike, cykelleder och MTB-teknikområde

Skyttis

CK Örnen MTB Arenalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en anläggning öppen för allmänheten och består i dag av ca 30 kilometer märkta leder och stigar, vilka kommer att förbättras ytterligare under året. MTB-arenan är en del av Skyttis och utgår från nuvarande JÄBO-stugan. Under 2020 kommer arenan att utvecklas med tre byggda teknikleder för mountainbike på ca 1,5 kilometer vardera, ett teknikområde för vuxna och barn, en pumptrackbana, parkering och en tillhörande klubbstuga. Vi vill att ni är uppmärksamma på att arbete med lederna pågår, exempelvis körs grus ut och broar byggs. Arbetena pågår mestadels fredag-söndag. Tung fordonstrafik kan förekomma och vi ber er att ta hänsyn till att det är begränsad framkomlighet under vissa perioder.

Downhill

Varvsberget

CK Örnen Downhill Parklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är belägen på Varvsberget med nio leder med varierande svårhetsgrad. Karta över området.PDF

Lederna finns i anslutning till sittliften som man stiger på vid hoppbackens fot. Liften har cykelfästen. Under sommarhalvåret är liftarna igång varje torsdag mellan 18:00-20:00.

Rekommenderad åldersgräns är 14 år utan medföljande förälder. Åkning sker på egen risk varför åkaren måste ha skydd och en relevant försäkring. Endast åkare med fullfacehjälm och skydd får åka i liften.
Följ CK Örnen på Facebook för den senaste informationenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Allemansrätten på cykel

Sidan uppdaterades

2020-06-25

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Mikael Vestman
Kultur- och fritidsavdelningen
0660-88 605
Skicka e-post