Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Urskogsleden

Coronaråd
Nu i dessa tider är det extra viktigt att vi tar hand om familj och vänner, men även alla runt omkring oss.
Håll avstånd till varandra och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kommunens raststugor längs stigar och leder fyller en viktig funktion för säkerheten, därför kommer de fortsatt att hållas öppna. Men med anledning av covid-19 avråder vi från planerade stugturer. Ersätt dem med en eller flera dagsturer i stället.

Urskogsleden hette tidigare Ödemarksleden. Christer Westerdahl var en initiativtagare och pådrivande kraft. Han var på 1980-talet verksam på Örnsköldsviks museum och en flitig kulturarbetare och friluftsmänniska. 1988 blev startskottet, då ett möte med intresserade Björnabor bestämde ledens sträckning. Under 2011 och 2012 har leden iordningställts igen med hjälp av engagerade Björnabor.

Leden är idag betydligt kortare än det var tänkt i den ursprungliga sträckningen. Den är dock hela 45 km  lång från Björna camping till Vändåtbergets naturreservat. Det som möter vandraren är orörda skogar, modernt skogsbruk, spår av gamla kulturer och avtryck från den samiska bosättningen som fortfarande finns och lever kvar.

Vid byn Locksta passerar leden en av länets bäst bevarade och mest dramatiska randdelta efter isälvar.

Leden är klassad som en vildmarksled. Med det menas att det kräver en viss kunskap och utrustning för att ta sig hela sträckan. T.ex vandringskängor eller stövlor vara bra att ha.
Leden är för tillfället dåligt märkt. Men det ska åtgärdas under 2020. Det ska bli rundmärkning med orange färg, den gamla märkningen var vit.

Sidan uppdaterades

2020-10-07

Sidansvarig: