Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Arnäsleden

Nu i dessa tider är det extra viktigt att vi tar hand om familj och vänner, men även alla runt omkring oss.
Håll avstånd till varandra och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kommunens raststugor längs stigar och leder fyller en viktig funktion för säkerheten, därför kommer de fortsatt att hållas öppna. Men med anledning av covid-19 avråder vi från planerade stugturer. Ersätt dem med en eller flera dagsturer i stället.

Arnäsleden är en gammal kulturled som består av stigar och kärrvägar som förr band ihop byar och fäbodar med socknens kyrka och med varandra. Längs den passerar du jordbruksbygder, skogar, utsiktsberg, fiskevatten, fäbodvallar, badställen, grottor och en kvarn. Du passerar även Sverige största tunnelgrotta och flera fornlämningar.

Leden är 70 km lång och går i en slinga med start och slut i Arnäsvall. Den är familjevänlig och lätt att vandra. Längs leden finns övernattningsmöjligheter i olika standard från enklaste vindskydd till campingstugor och fina platser för tält. Men tänk på att endast elda vid utsatta och uppmärkta eldstäder. Leden går förbi många privata eldplatser men de får inte användas.

Leden är uppdelad i åtta etapper. Var och en av etapperna börjar och slutar vid allmän väg. Terrängen är kuperad men inte svår. På några ställen har den gamla stigen blivit allmän väg. Varje etapp är märkt med svårighetsgrad: lätt, normal eller krävande.

Alla etapper finns utförligt beskrivna i Vandringsguide ArnäsledenPDF.

Sevärdheter i urval

Arnäsbacken

Strax utanför Örnsköldsvik ligger Sveriges nordligaste höggravfält med tillhörande gård. Området är från 600-talet och ser idag ut som en lummig park med många kullar. Här bodde man från järnålder in i medeltid.

Mer om Arnäsbacken i Kulturguide ArnäsPDF.

Informationsskylt om Arnäsbacken, markerad på Google mapslänk till annan webbplats. Från skylten är det ca 500 m till fornlämningen.

Räckebergskyrkan

20 km norr om Örnsköldsvik ligger Räckebergskyrkan, Sveriges största tunnelgrotta. Grottan är 34 m lång och närmare 7,5 m hög. Det är inte konstigt att den kallas Räckebergskyrkan! Grottan bildades när havet en gång slog in mot berget och vattnet långsamt gröpte ur stenen. Idag har landhöjningen lyft grottan högt ovan havet. Här finns även jättegrytor, urbergsraukar och flera tunnelgrottor.

Parkering till Räckebergskyrkan, markerad på Google mapslänk till annan webbplats. Från parkeringen är det ca 2,5 km till grottan.

Spirbergsrösena

Rekonstruerat bronsåldersröse med fin utsikt. Ytterligare ett röse finns på samma plats. När rösena byggdes för snart 4000 år sedan låg de på en halvö i havet, nu ligger de istället med vacker utsikt över Mosjön.

Spirbergsrösena vid rastplats Mosjön längs E4, platsen markerad på Google mapslänk till annan webbplats. Från parkeringen vid rastplats Mosjön är det ca 1 km till rösena.

Hitta hit

Den som kommer med bil har många möjligheter att välja på eftersom leden på flera ställen korsar allmän väg. Kommer du med tåg till Örnsköldsvik finns det dagligen flera bussturer ut till Arnäsvall. Taxi kan också vara ett alternativ. Sträckan Örnsköldsvik–Arnäsvall är 5 km.

Busstider hittar du härlänk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades

2020-08-25

Sidansvarig:

Mer information

Arnäs hembygdsföreninglänk till annan webbplats ansvarar för skötsel av Arnäsleden.

Vandringsguide ArnäsledenPDF

Mer information