Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Skallbergsgrottorna

Skallberget reser sig 260 meter över havet och erbjuder en storslagen utsikt om du följer stigen upp på berget. Här finns dessutom ett unikt grottsystem och djupa skrevor att utforska. Stegar och plattformar underlättar ett besök i det 230 meter långa grottsystemet.

Grottsystemet är ett av Sveriges längsta och mest lättillgängliga urbergsgrottor. Grottorna och skrevorna bildades för 7 000-8 000 år sedan då havets vågor slog in mot Skallberget. Landhöjningen lyfte med tiden grottorna långt ovanför kustlinjen.

Att gå ned i grottorna förutsätter god fysik och att du inte har anlag för cellskräck. Fick- eller pannlampa är ett måste och helst också oömma kläder och hjälm!

Det tar cirka en halvtimme att ta sig genom grottan om du gör det i maklig takt. OBS! Stegarna i nedgångsskrevan tas upp vintertid så att de inte skadas av is.

Karta över grottsystemetlänk till annan webbplats

Text

Sidan uppdaterades

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Mikael Westman
Friluftskonsulent
0660 - 886 05
Skicka e-post

Felanmälan
Använd appen "Ett bättre Örnsköldsvik". (Länk till nedladdning.)länk till annan webbplats

Länk till Länstyrelsens sida om Skallbergetlänk till annan webbplats

 

Öppettider 1 juni - 30 september

Vid öppningsdatum placeras nedgångstrappor ut.

Gå inte ner ensam!

Håll avstånd, stenar kan lossna!

Ha hjälm, pannlampa och oömma kläder!

Uthyrning av lampor och hjälmar finns på affären Gideålivs.
Telefon: 0663-400 50