Räckebergsgrottan

Strax norr om Örnsköldsvik finns Sveriges största tunnelgrotta. Grottan är 34 m lång och närmare 7,5 m hög. Den har i folkmun även kallats Räckebergskyrkan och ett flertal gudstjänster har hållits i grottan. Grottan bildades när havet en gång slog in mot berget och vattnet med stenar långsamt gröpte ur stenen. Idag har landhöjningen lyft grottan högt ovan havet.

Nedanför bergskanten finns den före detta strandzonen med sand och annat material som havet en gång fört dit. I området finns även fler tunnelgrottor, jättegrytor och urbergsraukar.

Hitta till Räckeberget

Just nu finns det ingen lämplig parkering för ett besök till grottorna. Eftersom det blivit en stor ökning av besöksströmmen så förstörs den privata väg som vi tidigare kunnat använda. den är därför olämplig att åka på. Vi rekomenderar därför att man ställer sig efter den allmänna vägen i Landsjö. Se gps punkt nedan.

Räckeberget ligger 20 km norr om Örnsköldsvik, vägen till närmaste parkering markerad på Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Parkering efter allmänväg i Landsjölänk till annan webbplats

Räckebergsgrottan

Räckebergsgrottan är Sveriges största tunnelgrotta.

Sidan uppdaterades

2020-07-27

Sidansvarig:

 Kontakta oss