Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Bilda förening

Vad ska man tänka på när man vill bilda en förening? Vilka regler gäller? På den här sidan försöker vi  - steg för steg - ge tips och råd kring hur du bildar en förening.

Ta reda på intresset

Börja med att ta reda på hur stort intresset är för att bilda en förening.  Man bör vara minst ett tiotal innan man börjar.

Vad ska föreningen syssla med och finns det tillgång till lokal eller anläggning? Ta också reda på om det redan finns en förening som man kan gå med i istället för att starta en ny förening.

Kontakta kommunen

Har man bestämt sig för att bilda en förening tar man sedan kontakt med kommunens föreningsansvariga.

Det man då kommer att diskutera kring är:

  • Registrering: föreningen ska registreras i kommunens föreningsregister
  • Lokaler: finns det några lediga lokaler inom det område där föreningen ska ha sin verksamhet?
  • Bidrag: vilka bidragsnormer finns i kommunen?
  • Krav: vilka krav ställer kommunen på den nya föreningen? Ska t ex verksamhetsberättelse och liknande redovisas för att man ska kunna få ett bidrag?

Kontakta riksorganisation

Nästa steg är att kontakta någon riksorganisation eller specialförbund inom Riksidrottsförbundet (gäller idrottsföreningar). Man bör kontakta den organisation eller det specialförbund som ligger närmast den verksamhet som den nya föreningen ska ha.

Organisationsnummer

Sedan går man vidare och ordnar ett organistationsnummer. Det är ett krav från kommunen att föreningen har ett organisationsnummer. Läs mer och hämta blankett för ansökan om organisationsnummer hos Skatteverket här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Informera

När man kommit så här långt kan man informera allmänheten om att föreningen finns. Det kan man göra genom annonser, anslagstavlor och personliga kontakter.

Föreningsmöte

Så snart man fått veta vilken hjälp man kan få av kommunen och vad som gäller för inträde i riksorganisationen kan man börja förberedelserna för det första föreningsmötet. Förslag på dagordning för ett föreningsmöte hittar du till höger här på sidan.

Vid första mötet ska man t ex bestämma vilka stadgar föreningen ska ha. Stadgar utformar man efter de normalstadgar man fått från riksorganisation eller ett specialförbund.

Du kan också få normalstadgarna via Föreningsbyrån hos kommunen. Exempel på stadgar för ideell förening hittar du också under "Mer information".

Sidan uppdaterades

Sidansvarig: