Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Tänk på säkerheten ute på isarna!

Två skridskoåkare på Hinnsjön med ny is. Fotograf Mårten Lundin

Hinnsjön 23 november 2018. Fotograf: Mårten Lundin

Nu lägger sig isarna i vårt område. Fina skridskoturer har redan gjorts på sjöar inåt landet och på mindre tjärnar närmare kusten. Som vanligt gäller det att vara extra uppmärksam när man ska slå de första skridskoskären eller dra vinterns första abborre.

Den första blanka, svarta och sprickfria isen kan vara lite lurig att bedöma tjockleken på. Uttunningar kan dyka upp och det gäller att vara alert och prova isen vartefter man tar sig fram. Ispiken är ett ovärderligt instrument för detta.

Allmänt brukar man rekommendera en istjocklek på 10 cm som minimum för säker vistelse på is men isen är ju inte lika tjock överallt så det krävs alltid att man är uppmärksam på försvagningar, till exempel vid in- och utlopp, smala sund, runt uddar och över grund.

Entusiastiska skridskoåkare kan ibland ses glida fram på tunnare is men de har mycket god isvana, är väl utrustade och åker ofta i grupp för att kunna hjälpa varandra om oturen skulle vara framme.

Vid all vistelse på is gäller ledorden: KUNSKAP, UTRUSTNING och SÄLLSKAP

KUNSKAP – Lär dig om isar och isars svaga områden. Vad gäller för just din sjö?

UTRUSTNING – Ispik eller motsvarande för att prova isens bärighet, isdubbar som ska vara lätt åtkomliga även med vantar på, livlina för egen och andras räddning samt någon form av flythjälp som kan vara flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte. Särskilt viktigt när man har med barn på isen. Barn som inte är simkunniga ska ha flytväst!

SÄLLSKAP – Erfarenheten visar att det är mycket svårt att ta sig upp ur en isvak utan hjälp och därför ska du inte vistas ensam på isen. Särskilt viktigt om isen är tunn! Helst bör man vara en grupp av minst tre personer som färdas med avstånd mellan varje person så att inte alla går igenom isen samtidigt.

Läs mer på www.issäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuelltartikel publicerad av: Maria Isaksson

2019-11-08

 Kontakta oss

Bosse Edman
Friluftsstrateg
070-602 86 10
Skicka e-post

Jan Insulander
Nationella issäkerhetsrådet
070-594 15 96
Skicka e-post