Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Tänk på säkerheten ute på isarna!

Vi upplever just nu en väldigt instabil vinter. Isarna fryser och smälter om vartannat. Vi vill lyfta säkerhetsfrågan och att ni tänker på säkerheten! Allmänt brukar man rekommendera en istjocklek på cirka 10 cm som minimum för en säker vistelse på is. Isen är dock inte lika tjock överallt så det krävs alltid att man är uppmärksam på försvagningar, till exempel vid in- och utlopp, smala sund, runt uddar och över grund.

Kunskap - Lär dig om isar och isars svaga områden. Vad gäller just för ditt vatten?

Utrustning - Ispik eller motsvarande för att prova isens bärighet och isdubbar som ska vara lättåtkomliga även med vantar på. Livlina för din egen och andras räddning samt någon form av flythjälp. Det kan vara en flytväst, en flytoverall eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte. Särskilt viktigt när man har barn med sig på isen. Barn som inte är simkunniga ska ha flytväst!

Sällskap - Erfarenhet visar att det är mycket svårt att ta sig upp ur en isvak utan hjälp och därför ska du inte vistas ensam på isen. Särskilt viktigt om isen är tunn! Helst bör man vara en grupp av minst tre personer som färdas med avstånd mellan varandra så att inte alla går igenom isen samtidigt om olyckan skulle vara framme.

Mer information om issäkerhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuelltartikel publicerad av: Maria Isaksson

2020-02-11