Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Mångfalds- och integrationspris till Gottne IF

Stort grattis till Mats Falck och Gottne IF som under torsdagskvällen fick ta emot Silverhanden 2018 och 30 000 kr för sitt värdefulla arbete med mångfald och integration.

Priset delades ut av stiftelsen Sverige United under en ceremoni som hölls på Operaterassen i Stockholm. Totalt delades tre priser ut under kvällen, Guldhanden gick till Ella Karlsson och Sahar Khalili som driver verksamheten Bollihop i Linköping och Bronshanden gick till Sara Nadif från föreningen Botkyrka Konyaspor KIF i Alby. Konferencierer under kvällen var Carolina Klüft och den tidigare statsministern Ingvar Carlsson. Prisdeltagarna hyllades inför inbjudna gäster från olika delar av idrottsrörelsen, bland andra förbundskaptenerna för de svenska dam- och herrlandslagen.

Sverige Uniteds priskommitté består av landslagsstjärnan Marija Banusic, elitdomaren Mohammed Al-Hakim, Cecilia Andrén-Nyström, grundare av organisationen Futebol dá Força, journalisten Anders Bengtsson (Offside) samt utlandsproffset Ivo Pekalski.

Juryns motivering:

Silverhanden 2018 går till Mats Falck, Gottne IF

“Även i de mörkaste stunderna kan fotbollen bli en källa till hopp. Ett verktyg för förändring som hjälper oss att gå samman och blicka framåt med förnyade krafter.

När årets Silverhanden-stipendiat såg sin förening skakas om av rasism och främlingsfientlighet hade den enklaste utvägen varit att sänka blicken. Att undvika diskussion för att själv slippa ta tag i en obehaglig händelse.

Men reaktionen blev den rakt motsatta. Vår eldsjäl klev fram och valde att stå upp för tolerans och medmänsklighet. Genom såväl civilkurage som ett tydligt ledarskap bevisade han en viktig tes för omvärlden: Ju mer en förening öppnar sig – desto starkare blir den.”

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2018-02-16