Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Arvsfondspengar beviljade för anläggning av ny mountainbikearena

Cykelklubben Örnen (CK Örnen) i Örnsköldsvik har i samverkan med Örnsköldsviks kommun beviljats projektmedel från Allmänna arvsfonden för att bygga en ny mountainbikearena (MTB) i anslutning till Skyttisterrängen.

-Det är fantastiskt roligt att vi nu får en arena för mountainbike här i Örnsköldsvik. Intresset för mountainbikecykling i kommunen ökar. Med hjälp av en ny arena blir det möjligt att för oss att utveckla vår barn- och ungdomsverksamhet och skapa en grund för ett hälsosamt intresse hela livet, säger Tomas Karlson, ordförande CK Örnen.

Allmänna arvsfonden bidrar med 4,1 miljoner kronor och Örnsköldsviks kommun med 2,3 miljoner kronor i projektet. Den nya MTB-arenan blir en del av den befintliga kommunala anläggningen på Skyttis och planeras i området ovanför nuvarande JÄBO-stugan.

- De nya cykelbanorna kommer vara tillgängliga för alla som vill och anpassas för att passa olika typer av cyklister, nybörjare som avancerad. Genom att utveckla befintliga spårområden för MTB hoppas vi öka Skyttis attraktivitet och tillgänglighet så att fler av våra medborgare kan vara fysiskt aktiva, säger Johan Strömqvist, idrottsstrateg, Örnsköldsviks kommun.

Den nya arenan kommer bestå av två teknikleder för mountainbike på 1,5 km vardera, ett teknikområde för yngre barn, en pumptrackbana och en tillhörande klubbstuga. Anläggningen kommer att användas både för organiserad barn- och ungdomsträning, spontancykling och prova-på-dagar. För att även främja barn, ungdomar och vuxna med viss funktionsnedsättning kommer vissa banor att markeras med hög kontrastmarkering samt att cykel med elassistans kommer att tillåtas. Även vintercykling med s.k. Fatbikes blir möjligt.

Redan idag finns omkring 2,5 mil markerade MTB-leder med olika svårighetsgrader i Skyttisterrängen, som märkts upp av CK Örnen. Under projektets gång kommer lederna att kompletteras med dräneringar och broar, även några nya leder tillkommer.

MTB-arenan kommer att underhållas, drivas och skötas i samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och CK Örnen. Arbetet planeras att påbörjas sommaren 2019 och ska vara klart inom två år.

Kontaktperson:
Johan Strömqvist, Örnsköldsviks kommun
0660-88561
johan.stromqvist@ornskoldsvik.se

Jan-Erik Backman, CK Örnen
070-3222926
jan-erik@ckornen.se

Aktuelltartikel publicerad av: Lisa Sundvall

2019-05-29