Fotgängare

På den här sidan vill vi ge dig tips på var tar dig fram till fots. I vår stad försöker vi utveckla ett sammanhängande nät av promenadvänliga stråk.

Att gå är det mest grundläggande av alla transportmedel — vi tänker förmodligen inte ens på det i termer av transport och färdmedel.

Att gå är i stället ofta ett nöje och en njutning; hur många av oss gillar inte att flanera på stan, gå skogspromenader eller vandra i fjällen?

Dessutom förbättrar vi vår miljö och bidrar till ett hållbart samhälle. I Örnsköldsvik vill vi utveckla en trafikmiljö för fotgängare som är tillgänglig för alla.

Att synas

Det är viktigt att göra sig synlig i trafiken med reflexer, reflexväst eller lampa. 40 procent av trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt eller vid skymning. Bara genom att ta på sig en reflex kan vara skillnaden mellan liv och död.

Använd reflex för att synas bättre.

Använd reflex för att synas bättre.

Vägarbetare och räddningspersonal är utrustad med varselkläder för att synas ordentligt efter vägarna. Så varför skulle inte vi som gångtrafikanter eller cyklister använda ordentligt med reflexer? Regn och snö försämrar sikten för förare, dessutom ser du bilen mycket tidigare än föraren ser dig. Gatubelysning är ingen garanti för att du syns. Dessa är mer till för att du ska se.

Hur kan du synas bättre?

Reflexväst (utanpå ryggsäcken) eller en liten lampa är mycket effektivt. Som bilist kan man lätt bli fotgängare. Låt därför det ligga en reflexväst i bilen om du måste kliva ur den efter en riskfull väg.

Förnya dina reflexer

Titta över reflexerna och köp nya om de har osäker verkan. Reflexer blir nötta med åren och tappar därför sin förmåga att reflektera.

Vid köp av reflex, kontrollera att den är SIS-märkt eller CE-märkt. En bra reflex syns på minst 125 meters håll från en personbil med halvljus.

Örnsköldsviks skolskjutselever syns

I Örnsköldsviks kommun delar vi ut reflexer till alla elever som åke upphandlad skolskjuts.

Exempel på bussreflex.

En bussreflex gör att du syns i trafiken.

Motivet är självklart en buss och delas ut i nya färger inför varje nytt läsår. Med det vill vi göra andra trafikanter uppmärksamma på att det vistas barn i trafikmiljön.

Sidan uppdaterades

2020-07-07

Sidansvarig: