Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Skoteråkning

I Örnsköldsviks kommun finns 140 mil skoterleder.

I Örnsköldsviks kommun finns 140 mil skoterleder.

Att köra skoter har för många människor blivit ett viktigt sätt att ta sig ut i naturen på vintern. Det kan vara utflykter till en sjö för att pimpla eller till någon stuga, utsiktsberg eller vindskydd för att  njuta av solen och utsikten.

I Örnsköldsviks kommun finns 140 mil skoterleder som ska underlätta och kanalisera åkandet. Skoteråkare hänvisas till startplatser utanför stadskärnans förbudsområde. Startplatserna finns vid markerade parkeringar vid Lomsjön, Käringbergets badplats, Nyängets badplats samt vid Ö-vik Marina i Bodum. Förbud mot trafik i terräng med snöskoter och annat motorfordon inklusive karta över skoterförbudsområden.PDF

Nolaskogs skoterklubb sköter och preparerar skoterlederna runt om i kommunen. Längs lederna finns flera öppna raststugor och vindskydd. En del av stugorna har servering på helgerna under högsäsong.

På den utflyktskarta som medföljer "Naturguiden" finns skoterlederna markerade. Ett privat företag har också tagit fram en skoterkarta som täcker Örnsköldsviks och Strömsunds kommuner samt hela Västerbotten. 

På skoterlederna får endast snöskoter framföras, inte fyrhjulingar eller crossmotorcyklar.

Ridning på skoterled bör undvikas. Ridning kan utgöra en säkerhetsrisk och rekommenderas inte eftersom hästarna lätt kan bli skrämda.

Ska du köra skoter på isen är det viktigat att du tänker på issäkerheten och ser till att isen håller! På informationssajten issakerhet.se hittar du bra råd och tumregler.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tankled för snöskoter

Från och med 26 november 2018 öppnades en permanent tankleden i kommunen. Syftet med leden är att förbättra servicen och möjligheten att tanka i området för skoteråkare från Örnsköldsvik och besökare. Tankleden är ett resultat av ett gott samarbete i skotersamverkansgruppen som består av representanter från kommunens samhällsbyggnadsförvaltning, Nolaskogs skoterklubb och Polismyndigheten.

Tankleden går från befintlig skoterled mellan Nordanås och Arnäs, därefter slingrar den sig ned och korsar Hälsans stig, passerar över Höglandssjön, korsar Hälsans stig, parallellt med Sportvägen, samt korsar Björnavägen, parallellt med återvinningsstationen och till sist korsar Krokstavägen innan den når fram till bensinstationen i Kroksta.

Tankleden är väl markerad och det är viktigt att hålla sig till leden samt respektera hastighetsbegränsningar och förbudsskyltar.

Hastighetsbegränsningar efter tankleden

  • 20 km/h mellan bensinstationen och Höglandssjön
  • 40 km/h över Höglandssjön

Sidan uppdaterades

2020-09-22

Sidansvarig: