Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Nu införs ungdomskortet som ger gratis bussresor för unga

utdelning av ungdomskort

Maja Norman (th) tar emot sitt ungdomskort från Göran Wåhlstedt och Leif Lindholm

I samband med skolstarten införs ungdomskortet som ger alla barn och unga i Örnsköldsvik möjlighet att åka gratis med buss i linjetrafik. Kortet gäller obegränsat antal resor hela dygnet och ersätter även tidigare skolkort. Ungdomskortet kommer, under förutsättning att eleven lämnat in ansökan, att delas ut på respektive skola i samband med läsårets start.

Måndag 15 augusti var det ”inofficiell premiär” när Maja Norman, Simon Lindgren och Ebba Näsström fick ta emot de första ungdomskorten som överräcktes av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Leif Lindholm och fullmäktigeledamoten Göran Wåhlstedt

– Det här blir jättebra. I vinter kommer jag att kunna ta buss till hockeyträningen och föräldrarna slipper skjutsa, sade Simon Lindgren.

Även Ebba Näsström och Maja Norman ser stora fördelar i att ungdomskortet både fungerar som skolkort och ger rätt att åka buss till träning och andra aktiviteter efter skoltid.

Omfattande satsning
– Det här är ett stort steg i utvecklingen av kollektivtrafiken i vår kommun, faktiskt den största reformen på många år. Möjligheten att åka kollektivt är något som ungdomar framfört i många sammanhang. När vi nu inför ungdomskortet ökar vi ungdomarnas självständighet, samtidigt som det är en insats för att öka resandet med kollektivtrafik totalt sett, sade Leif Lindholm i samband med överlämnandet.

– Oavsett familjens ekonomi eller möjlighet att skjutsa får nu alla ungdomar samma möjlighet att ta sig till och från olika aktiviteter med buss. Ungdomskortet underlättar också för skolorna att göra resor knutna till skolarbetet, menade Göran Wåhlstedt.

Exakt hur mycket satsningen på ungdomskort kommer att kosta är svårt att säga på förhand. För 2017 har 7 miljoner kronor tillskjutits i budgeten. Totalt finns drygt
7 000 unga i målgruppen. I dagsläget har ungefär hälften ansökt om ungdomskortet. Utöver att ungdomskortet nu införs påbörjas även en utredning om möjligheten att införa avigiftsfri kollektivtrafik för alla kommunen. 

Ansök om kortet via e-tjänst på webben

Ungdomskortet

Ungdomskortet ger rätt till gratis bussresor

Ungdomskortet är ett personligt färdbevis och gäller för alla barn- och ungdomar, 7-19 år, som är folkbokförda i Örnsköldsviks kommun. Den som vill ha ett ungdomskort för gratis bussresor måste lämna in en anmälan om det till kommunens trafikenhet. Anmälan görs enklast via e-tjänst här på webbplatsen

Satsning med många vinnare
Såväl bussföretag, ungdomar och politiker som deltog vid "smygpremiären" såg många fördelar med satsningen på ungdomskort. Miljö, självständighet, färre bilskjutsar som skapar osäker trafikmiljö vid skolorna och att skapa goda resvanor i tidiga år var några av de positiva effekter som lyftes fram.

Bussföretag, ungdomar och poltiker utanför buss

Jens Byberg, Leif Lindholm, Ebba Näsström, Simon Lindgren, MajaNorman och Göran Wåhlstedt ser många fördelar med satsningen.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2016-08-16