Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.
Lever du i ett förhållande som skrämmer dig? Är du utsatt för makt, kontroll, hot, kränkning, psykisk eller fysisk misshandel? Behöver du någon att tala med?
Det finns hjälp att få. Tveka inte att ta kontakt. Du kan vara anonym.
Vid en akut situation, vänta inte - ring 112 direkt!
Du som lever i en relation där hot, kränkning, våld av något slag förekommer har rätt till hjälp och stöd. Det är ett brott att hota, kränka och psykiskt eller fysiskt misshandla sin partner, sambo eller barn.
Det är alltid den som utsätter någon annan för kränkande behandling och våld som bär ansvaret för sina handlingar. Ansvaret ligger aldrig på den som blir utsatt, oavsett ursäkter eller förklaringar.
Det är inte lätt att ta sig ur ett förhållande där det förekommer makt, kontroll, hot, kränkningar och fysiskt eller psykiskt våld i någon form - men det går.
Att leva i ett skrämmande förhållande innebär ofta att man isolerar sig från vänner och släkt. Det kan kännas som att man är ensam om sina problem, men så är det inte.
Vi vet att det kan vara svårt att berätta om sin situation då det ofta finns mycket känslor av skuld och skam hos den som utsätts för makt, kontroll, hot, kränkningar och fysiskt eller psykiskt våld. Det finns även många som bär på en rädsla över att berätta och inte bli trodd, en rädsla över vad som kan hända med barnen om man berättar hur situationen ser ut i hemmet, rädsla för vad som kan komma att hända efter att man berättat för någon.
Att få berätta om sina problem för någon som känner till svårigheterna kring våld i relationer, kan vara till hjälp för att se annorlunda och kanske lite ljusare på sin tillvaro.
Du har möjlighet att få samtala med någon som kan ge dig stöd och hjälp för att förstå vad som hänt. Samtalen kan ge dig en bekräftelse på att det inte är något fel på dig som blir eller har blivit utsatt för makt, kontroll, hot, kränkningar och våld av någon form. Du behöver inte veta hur du vill gå vidare med relationen till den som utsätter dig för någon form av makt, kontroll, hot, kränkning eller våld för att ta kontakt för stödsamtal.
Vi erbjuder dig även stöd och hjälp kring barn och oron för hur våldet kan ha påverkat barnet/barnen.
För att få stöd av behandlare genomförs en utredning enligt Socialtjänstlagen 11 kap 1 §. Utredningens syfte är att se till att du får rätt stöd. I utredningen beskrivs nuvarande situation, bakgrund och kartläggning av våldet.
Våldsutsatta personer över 18 år kan erbjudas:
Det här är några varningssignaler som tyder på att du riskerar bli utsatt för makt, kontroll, hot, kränkning eller våld:
Sidansvarig:
Kontakta oss
VID AKUT SITUATION
Ring alltid 112
Mottagningsgruppen för barn, unga och beroende
0660-888 07
Du kan ringa mottagningsgruppen:
måndag, tisdag, torsdag och fredag 10-11:30 och 13:00-15:00.
Onsdag 13:00-15:00.
Under sommaren kan du ringa:
18 juni - 17 augusti
10:00-11:30
Skicka e-post till mottagningsgruppen
Vi läser mejl på vardagar.
Kvinnojouren - Örnsköldsvik
0660-841 97
070-270 00 66
Terrafem - Internationell kvinnojour
Samtal på ett 20-tal olika hemspråk.
020-52 10 10
Kvinnofridslinjen
Öppen dygnet runt, alla dagar
020-50 50 50
Texttelefon 020-21 22 23
Besöksadress
Nygatan 16
891 88 Örnsköldsvik
Mer information