Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Rädda, varna, larma, släck

- ramsa för att handla rätt

Varje år brinner det i 6 000 hem i Sverige och mer än 100 människor omkommer i bränder. Matlagning, rökning, eldning i braskamin, bortglömda stearinljus samt barn som leker med elden är några av de vanligaste brandorsakerna.

En brandvarnare är en billig livförsäkring. Den reagerar snabbt på den livsfarliga röken och varnar dig tidigt så att du kan ta dig i säkerhet.

Rädda - Varna - Larma - Släck

Alla bränder är små i början. Det är därför viktigt att veta hur du direkt ska agera om det uppstår en brand. Grundregeln är Rädda - Varna - Larma - Släck.

Rädda
Rädda liv som är i uppenbar fara, men utsätt inte dig själv för risker. Utrym lokalen eller bostaden. Glöm inte att stänga dörrar och fönster. Bege dig till uppsamlingsplats om sådan finns förutbestämd.

Varna
Varna andra som hotas av branden, så att de också kan sätta sig i säkerhet. Gör andra uppmärksamma genom att ropa när du är på väg ut.

Larma
Larma genom att ringa nödnummer 112 när du är på säker plats. Utlös även brandlarm om det finns sådant. Om möjligt möt räddningstjänsten och visa närmaste vägen till branden.

Släck
Finns släckutrustning tillgänglig, använd den om du bedömer att du kan släcka elden. Utsätt dig inte för onödiga risker. Om du misslyckas i ditt försök att släcka, stäng in branden. Exempel på släckutrustning är handbrandsläckare, brandfilt, inomhusbrandpost (skåp med brandslang).

Sidan uppdaterades

2019-01-28

Sidansvarig: