Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.
Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.
Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.
I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena ditt eget vatten. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning.
Det finns också andra vattenreningsmetoder, till exempel tabletter. De metoderna kan rena vattnet från skadliga mikroorganismer, men hjälper inte mot kemiska föroreningar. Därför är det oftast bäst att koka vattnet.
I kommunen ansvarar Miva (Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB) för det kommunala vattnet. Om det händer något som gör att det normala vattenledningsnätet inte kan användas, behöver dricksvatten delas ut på något annat sätt. Detta dricksvatten kallas nödvatten och distribueras vanligtvis genom att det placeras ut vattentankar.
Om något har hänt som påverkar vattenleveranserna informerar Miva om det på deras hemsida. Skulle avbrottet bli större kommer information om var nödvatten kan hämtas även kommuniceras via kommunens kanaler och radio P4 Västernorrland.
Sidansvarig:
Mer information
Viktiga nummer
112 - Akut, livshotande situationer
113 13 - Krisinformation