Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Din krisberedskap

Det du kan göra

Vi har alla ett personligt ansvar för att skydda vårt eget liv och egendom. Har du någon gång tagit en liten stund att fundera på hur du skulle klara dig hemma om du var utan ström/el och utan vatten? Tänk dig att spisen, mikron, vattenkokaren och eluttagen inte fungerar. Du kan inte spola på toaletten, inte dricka vatten, inte laga mat. Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affären, bankomater, internet, mobiltelefoner och fasta telefoner, bensinpumpar, vatten och värme eller kyl- och frys.

Planera för att klara dig i minst tre dygn i ett första steg, eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. En större samhällskris är inte nödvändigtvis över efter tre dygn, men det ger dig lite tid att tänka över situationen för att kunna fatta viktiga beslut. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer per automatik efter tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut.

I ditt eget ansvar ingår att:

  • Vara medveten om och förbereda dig på att olyckor och kriser kan inträffa.
  • Ha förståelse för att samhällsresurser måste riktas till grupper som inte själva kan ta ansvar vid svåra händelser.
  • Hålla dig uppdaterad om vad myndigheter och andra ansvariga aktörer gör för att hantera en händelse.
  • Följa instruktioner och råd från myndigheterna.
  • Vara beredd på att kunna hantera grundläggande behov, exempelvis tillgång på vatten, mat och värme

Här får du tips och råd om vad du och din familj bör göra samt vilken utrustning som kan vara bra att ha i hemmet i händelse av kris.

Sidan uppdaterades

2019-05-02

Sidansvarig:

Mer information

Viktiga nummer
112 - Akut, livshotande situationer
113 13 - Krisinformation

Läs mer
Dinsäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster