Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Grannsamverkan - vi förebygger tillsammans

Det gör skillnad att samverka mot brott genom att grannar organiserar sig. Studier visar 36 % minskning av brott där Grannsamverkansgrupper finns jämfört med 8% i kontrollområden, enligt SAMBO (samverkan mot Brott) som genomfört studien 2019. För att värna om varandra, sitt område och sina egendomar kan man skapa grupp  för grannsamverkan. På sistone har det skapats många nya Grannsamverkansgrupper i Örnsköldsvik.  

Samverkan kan gälla såväl hus, sommarstugan eller båten. Det kan kännas tryggt att man har kontaktuppgifter till varandra för att snabbt kunna komma i kontakt vid behov, meddela att man reser bort eller har misstankar om att någonting inte står rätt till vid huset, stugan eller båtbryggan. Man kan på detta sätt förebygga exempelvis bränder, inbrott, stölder eller vattenolyckor.

Att starta upp

Polisen Örnsköldsvik stöder initialt med ett besök i er förening/samverkansgrupp för att ge råd och tips hur man kan arbeta tillsammans framgångsrikt- se hö marginal. Med hjälp av grannsamverkan blir det ”legalt att bry sig” och polisen får en enkel kontaktväg till medborgare.

Märk dina ägodelar

Gå in på Svenska stöldskyddsföreningens hemsida (se högra marginalen) och läs hur du kan märka dina saker; din cykel, utombordsmotor med DNA-märkning. Märkning underlättar för polisen att hitta ägare om de påträffar stöldgods.

Sidan uppdaterades

2020-11-17

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Jimmy Kavenstrand
eller
Annica Bronemo
Polisen Örnsköldsvik
Skicka e-post