Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Verksamheter inom Arbetsmarknadsenheten

Ateljén

En öppen verksamhet som vänder sig till målgruppen unga vuxna (16-30 år) med psykisk ohälsa. Arbetet består av olika kreativa uttrycksformer inom bild, form och text.

Tillsammans med individuell coachning är tiden på ateljén ofta en bra start för individer som av olika anledningar varit hemma en längre tid.

Ateljén

Butiken

Startpunktens återvinningsbutik ligger på Sjögatan 5.

Det gods som skänks av allmänheten till återvinningssstationerna i Örnsköldsvik, Bjästa, Bredbyn, Björna och Husum hämtas av Startpunkten och tas om hand för att sedan säljas i Återvinningsbutiken.


Kök

Praktisk coachning i köksarbete.

Lunch och fika sker på fasta tider för att erbjuda individen social interaktion utöver det som sker under arbetstid. Många äter både frukost, fika och lunch på Startpunkten, detta bidrar till att skapa en hälsosam rutin i vardagen kring just kosthållning och dygnsrytm.

Köket

Lego

Lego tar emot uppdrag från externa kunder. Uppdragen varierar beroende på kund och efterfrågan men det kan vara allt från att klistra etiketter på schampoflaskor till att sätta ihop teknik-lådor till skolverksamhet.

Att hantera gods från Port 5 har också blivit en stor del av Lego, mycket på grund av det ökade inflödet från återvinningscentralerna.

Lego

Plattform U

På Plattform U arbetar arbetsmarknadshandläggare med individuell kartläggning, coachning och utbildning. Prioriterad målgrupp är unga vuxna (upp till 30 år).

Här erbjuds individen bland annat om kartläggning, coachning, utbildningsblock, studiebesök hos arbetsgivare och studieanordnare.

Port 5

Port 5 transporterar gods från fem återvinningscentraler i kommunen till lagret på Sjögatan. Där sorteras, demonteras, rengörs och lagas godset. Större lagningar och projekt skickas vidare till Snicken och Textil och tapetseri. En majoritet av godset tas direkt ner till butiken efter rengöring.

Port 5 hanterar även vissa maskiner (t.ex. gräsklippare, motorsågar och dylikt) och enklare elprodukter som ska lagas innan försäljning. Utöver detta har de en cykelverkstad där cyklar demonteras, lagas och monteras för att sedan säljas i butik.

Port 5

Snicken

Snicken tar hand om gods som Port 5 levererar. Detta lagas, kompletteras och byggs om inför försäljning i butiken. Varje produkt är unik och kräver olika åtgärder.

Utöver detta tar Snicken hand om möbler inom kommunens verksamhet, rustar upp dem och skickar tillbaka dem till verksamheten.

Snicken har också inslag av nyproduktion men detta är i mån av tid och beroende av individerna som är på enheten.

Snicken

Textil och tapetseri

En stor del av Textil arbetar med nyproduktion som sedan säljs i butik.

Tapetseriet klär om möbler som kommer antingen från Port 5 eller från Snicken.

Eftersom inflödet av gods ökat har enheten byggt upp en sorteringsstation där de sorterar bl.a. tavlor, böcker, filmer och CD-skivor som Port 5 levererar.

Ca 250 möbler renoveras årligen vid snickeri och tapetseri.

Textil och tapetseri

Återbruket

Verksamheterna finns i Bjästa och Bredbyn och erbjuder arbetslivsinriktad rehabilitering. Verksamheten demonterar och sorterar elavfall, återvinner metaller och plockar bort miljöfarliga komponenter. Detta för att minska miljöbelastningen och resursuttaget. Miljöpolicyn uttrycker målen med miljöarbetet.

Båda verksamheterna är miljöcertifierade enligt ISO 14001:2015.

Ca 350 ton per år demonteras på Återbruken i Bjästa och Bredbyn.

Återbruket

Sidan uppdaterades

2020-12-21

Sidansvarig:

  • Ingen giltig användare vald.

 Kontakta oss