Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Samtalsbyrån för unga vuxna

Samtalsbyrån för unga 16-30 år

Samtalsbyrån för unga är till för dig som är mellan 16 och 30 år. Vi delar lokaler med Ungdomsmottagningen.

Vi finns för dig som önskar någon utomstående att prata med. Du väljer själv vilka frågeställningar du vill få hjälp med. Du kanske mår dåligt? Har tankar och funderingar som du vill prata med någon om? Kanske känner du dig vilsen i tillvaron utan tydlig inriktning i livet?

All kontakt bygger på frivillighet. Det vill säga att det är du själv som vill komma och prata. Det är även önskvärt att det är du själv som tar kontakten.

Eftersom Samtalsbyrån inte arbetar med sjukvård eller behandling så för vi inga journaler, däremot ger vi råd och stöd. För att minnas vad vi pratar om mellan besöken gör vi korta minnesanteckningar. Besöken är gratis och vi har tystnadsplikt.

Varför finns samtalsbyrån?
Samtalsbyråns uppdrag är att hjälpa dig som är ung med dina tankar och funderingar innan de blir för stora och negativa. Vi är det naturliga steget före vårdens olika alternativ. Hos oss kan du få hjälp att ta reda på varför du känner som du gör, men även att hitta sätt att hantera det svåra, som exempelvis oro och ångest. Skulle det visa sig att du har behov av annat stöd än det Samtalsbyrån kan erbjuda så får du hjälp att hitta detta eftersom Samtalsbyrån fungerar som en plattform som, vid behov, kan vägleda dig vidare.

Hur går det till?
Det är enkelt. Du behöver bara kontakta Samtalsbyrån för att boka tid för ett samtal. Enklast via e-post eller telefonsamtal. Vid det första besöket får du berätta vad det är du vill prata om, vi kallar det bedömningssamtal. Vi erbjuder ett lyssnande öra och inga problem är för stora eller små. Varje år möter vi hundratalet ungdomar som vänder sig till oss.

Det händer ibland att föräldrar ringer och funderar kring en ungdom, vi lyssnar och försöker även vägleda dem. Om det däremot handlar om att boka en tid hos oss så vill vi ha kontakt med den ungdom det gäller. Ingen annan kan nämligen ”placera” eller remittera dig hit.

Uppdragsgivare
Samtalsbyråns är en del av kommunens elevhälsa (grund- och gymnasieskola). Verksamheten finansieras av Region Västernorrland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örnsköldsviks kommun. Samtalsbyrån hjälper dig gärna med information om och hur de olika verksamheterna kan hjälpa dig. 

Sidan uppdaterades

2020-01-17

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Samtalsbyrån
0660-887 95
Skicka e-post

Webbadress
www.ornskoldsvik.se/samtalsbyran

Besöksadress

Samtalsbyrån
Bergsgatan 9
891 34 Örnsköldsvik