Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Nyckelfri hemtjänst

Du som bor i Örnsköldsviks kommun och har, eller ska få hemtjänst, kommer att få ett elektroniskt låsvred - Phoniro - monterat på din dörr. Det gör att hemtjänstpersonalen inte behöver hantera nycklar när de besöker dig, och risken att nycklar hamnar i orätta händer försvinner.  Minimeringen av nyckelhanteringen gör också att hemtjänstpersonalens restid minskas till förmån för ren omsorgstid.

Låsvredet monteras på dörrens insida

Vad är Phoniro?

Phoniiro är ett batteridrivet låsvred som monteras på insidan av dörren, hos dig som har hemtjänst. Du själv använder din vanliga nyckel för att låsa upp dörren. Hemtjänsten däremot kan, när det behövs, använda en kod i sin mobiltelefon för att låsa upp. Som brukare behöver du bara lämna ut en nyckel jämfört med tidigare tre - och den behöver hemtjänsten bara ha tillgång till av säkerhetsskäl. Systemet innebär även en kvalitetskontroll eftersom man kan se när, hur länge och vem inom hemtjänsten som varit hos dig .

Om du har trygghetslarm och larmar efter hjälp kan hemtjänsten dessutom ta sig in snabbare eftersom de inte behöver åka och hämta ut nycklar. Det nyckelfria systemet bygger på bluetooth-teknik och är därför helt oberoende av mobiltäckning och påverkas inte heller vid eventuella strömavbrott.

Det syns inte från utsidan på dörren att vi har monterat det nya låset och det är bara behörig hemtjänstpersonal som kan använda sig av det.

Montering av låsvred

Behöriga montörer besöker dig för att montera låsvredet Phoniro. Montörerna är anställda av välfärdsförvaltningen och kan legitimera sig, så att du kan vara säker på att det är en behörig montör.

Låssystemet eller monteringen medför inte någon kostnad för dig. Det påverkar inte heller hemförsäkringen.

Frågor

i spalten till vänster hittar du vanliga frågor och svar om nyckelfri hemtjänst. Du kan också prata med din hemtjänstpersonal eller höra av dig till välfärdsförvaltningens kontaktperson för nyckelfritt.  Kontaktuppgifter hittar du i fältet uppe till höger.

Sidan uppdaterades

2019-08-22

Sidansvarig:

 Kontakta oss