Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Hjälpmedel

Du som har någon form av funktionsnedsättning kan få låna hjälpmedel för att klara vardagen bättre. Exempel på hjälpmedel är rollator, rullstol och toaförhöjning. Om du bor i eget boende och kan ta dig till din Hälsocentral samt hjälpmedlet inte behöver provas ut i hemmet ska du vända dig till hälsocentralen.

Om du inte kan ta dig till din hälsocentral och/eller hjälpmedlet behöver provas ut i hemmet är det arbetsterapeuter och fysioterapeuter/sjukgymnaster i Örnsköldsviks kommun som bedömer ditt behov av hjälpmedel samt provar ut dessa.

Låna hjälpmedel

Hjälpmedlet provas ut individuellt efter dina behov och får därmed inte lånas ut eller överlåtas till någon annan. Ditt lån av hjälpmedlet registreras hos Örnsköldsviks kommun. Förskrivare är den person inom hälso- och sjukvården som ansvarar för bedömning, utprovning och uppföljning.

Förskrivaren har rätt att göra en förnyad bedömning av dina hjälpmedelsbehov, ex om din sjukdomsbild eller dina bostadsförhållanden förändras eller om du inte använder dina hjälpmedel som det var avsett. En förnyad bedömning kan leda till att förskrivaren tar tillbaka eller byter ut hjälpmedel. Återlämnar du inte hjälpmedlet inom skälig tid efter att behovet bedöms ha upphört kommer du att faktureras för den månadshyra som Örnsköldsviks kommun betalar för hjälpmedlet till Hjälpmedel Västernorrland.

Kontakta arbetsterapeut eller sjukgymnast i ditt område där du bor för att diskutera ditt behov av hjälpmedel. Du som bor i ett vård- och omsorgsboende eller servicehus kontaktar ansvarig sjuksköterska på ditt boende, som tar kontakt med ansvarig arbetsterapeut eller sjukgymnast, se kontaktuppgifter.

Utöver de hjälpmedel som kommunen ansvarar för finns det enkla och bra produkter som kan ge dig stöd i vardagen såsom kökshjälpmedel och förhöjningsdynor. Vänd dig till närmaste apotek, hälsokostaffär, hjälpmedelsbutik eller sök via internet.

Trasiga hjälpmedel

Kontakta Hjälpmedel Västernorrland på telefon 060-14 96 30 mellan kl 08:00-11.30 eller gör en felanmälan till Hjälpmedel Västernorrlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du bor på ett vård- och omsorgsboende eller servicehus kontakta vårdpersonalen.

Återlämna hjälpmedel

Hjälpmedel är ett lån. När du inte längre behöver ditt hjälpmedel ska du lämna tillbaka det väl rengjort. Du kan lämna tillbaka dina hjälpmedel alla dagar kl 07:00-16:00 på anvisad plats i respektive entré på följande särskilda boenden:
Bjästagården, Björkhem, Björnaborg, Båtsmanstorpet, Eken,öppnas i nytt fönster Husum, Myrtengården och Prästbordet. Vid Eken gäller entrén vid Järvedsvägen 47.

Du kan även lämna tillbaka dina hjälpmedel, på anvisad plats vid Wemerkassan på Örnsköldsviks sjukhus, Storgatan 64. de har öppet måndag-torsdag vardagar kl 07:00-16:00 samt fredagar kl. 07:00-14:00 (lunchstängt 11:30-12:15).

Bor du på ett vård- och omsorgsboende eller servicehus sköter vårdpersonalen återlämningen. 

Tyngre eller skrymmande hjälpmedel kan Hjälpmedel Västernorrland hämta.
Ring 060-14 96 10 mellan kl 08:00-11.30 eller kl 12.30-15:00 för att boka tid för hämtning.

När du flyttar

Om du planerar att flytta till eller från Örnsköldsviks kommun, till ett vård- och omsorgsboende eller till ett servicehus ta då i god tid kontakt med din nuvarande arbetsterapeut eller sjukgymnast för att få veta hur du ska göra med hjälpmedel som du har lånat.

Sidan uppdaterades

2019-03-06

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Arbetsterapeuter
Telefontid 08:00-08.30
måndag - tisdag
torsdag - fredag
Kontaktinformation arbetsterapeuter

Fysioterapeut/Sjukgymnast
måndag-fredag
0660-26 62 50

Hjälpmedelssamordnare
0660-26 62 72

Vård- och omsorgsboende
Servicehus

Öppettider

Återlämning av hjälpmedel till:

Bjästagården, Björkhem, Björnaborg, Båtmanstorpet, Eken, Husum, Myrtengården eller Prästbordet på anvisad plats i entrén,
öppettider alla dagar kl 07:00-16:00

På anvisad plats, Wemerkassan 
Örnsköldsviks sjukhus, Storgatan 64
öppettider: måndag-torsdag kl 07:00 – 16:00, fredag kl 07:00-14:00
(lunchstängt kl 11:30 – 12:15)