Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Stödfamilj

Du som har ett barn eller en ungdom med en funktionsnedsättning kan ha möjlighet att få hjälp av en stödfamilj. Genom stödfamiljen får barnet eller ungdomen miljöombyte och träning i sociala situationer samtidigt som din familj får avlastning. Stödfamilj beviljas ett antal dygn per månad.

Stödfamilj ingår i insatser enligt Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS)öppnas i nytt fönster. Du kan ansöka om stödfamilj genom att fylla i blanketten för ansökan om insatser enligt LSSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kontakta Örnsköldsviks kommuns växel. En LSS-handläggare kontaktar dig inom kort och påbörjar sedan en utredning av din situation och beslutar om du har rätt till stödfamilj. Medicinska underlag behövs vid ansökan, det vill säga ett diagnosintyg eller liknade som talar om att personen omfattas av LSS personkrets. Stödet beviljas i antal dygn per månad. Är du missnöjd med beslutet kan du överklaga till Förvaltningsrätten. Det framgår i beslutsmeddelandet hur det går till att överklaga ett beslut man inte är nöjd med.

Vill du bli stödfamilj?

Som stödfamilj erbjuder ni barnet eller ungdomen stimulans och miljöombyte, möjlighet att knyta nya kontakter och avlastar närstående i vardagen. Det finns inte krav på några särskilda kvalifikationer för att bli stödfamilj men ni bör ha en stabil livssituation samt ha tid, tålamod och intresse av att ta emot ett barn eller ungdom.

För att bli stödfamilj krävs att resurssamordnaren inhämtar upplysningar från rikspolisstyrelsen och socialnämnden.

Vid handläggningen av ditt ärende registrerar och behandlar vi dina uppgifter i enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen, även kallad GDPR (general data protection regulation).

Gör en intresseanmälan till stödfamilj genom att fylla i nedanstående formulär.

Jag/vi är intresserad av att bli * (obligatorisk)


Sidan uppdaterades

2019-05-23

Sidansvarig:

E-tjänster och blanketter

 Kontakta oss

Resurssamordnare
Kristina Jensstad
0660 - 886 64
Skicka e-post

Lisbeth Wallin
0660-886 01
Skicka e-post