Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Ledsagarservice

Ledsagarservice innebär att du som har en funktionsnedsättning får stöd att delta i aktiviteter i närmiljön utanför hemmet. Till exempel att promenera, biobesök, gå på stan och liknande. Stödet beviljas ett antal timmar per månad.

Ledsagarservice ingår i insatser enligt Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS)öppnas i nytt fönster. Du kan ansöka om ledsagarservice genom att fylla i blanketten för ansökan om insatser enligt LSSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kontakta Örnsköldsviks kommuns växel. En LSS-handläggare kontaktar dig inom kort och påbörjar sedan en utredning av din situation och beslutar om du har rätt till ledsagarservice. Medicinska underlag behövs vid ansökan, det vill säga ett diagnosintyg eller liknade som talar om att personen omfattas av LSS personkrets. Stödet beviljas i antal timmar per månad. Är du missnöjd med beslutet kan du överklaga till Förvaltningsrätten. Det framgår i beslutsmeddelandet hur det går till att överklaga ett beslut man inte är nöjd med.

Vill du bli ledsagare?

Att vara ledsagare innebär att regelbundet träffa en person som till följd av en funktionsnedsättning behöver stöd för att skapa en meningsfull och stimulerande fritid. Till exempel genom att besöka sina vänner eller att delta i andra fritids- och kulturaktiviteter. Inget krav ställs på särskild utbildning eller erfarenhet, däremot krävs personlig lämplighet.

För att bli ledsagare krävs att resurssamordnaren inhämtar upplysningar från rikspolisstyrelsen och socialnämnden.

Vid handläggningen av ditt ärende registrerar och behandlar vi dina uppgifter i enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen, även kallad GDPR (general data protection regulation).

Gör en intresseanmälan till ledsagare genom att fylla i nedanstående formulär.

Jag/vi är intresserad av att bli * (obligatorisk)


Sidan uppdaterades

2019-05-23

Sidansvarig:

E-tjänster och blanketter

 Kontakta oss

Resurssamordnare
Kristina Jensstad
0660 - 886 64
Skicka e-post

Lisbeth Wallin
0660-886 01
Skicka e-post