Ledsagarservice

Ledsagarservice innebär att du som har en funktionsnedsättning får stöd att delta i aktiviteter i närmiljön utanför hemmet. Till exempel att promenera, biobesök, gå på stan och liknande. Stödet beviljas ett antal timmar per månad.

Ledsagarservice ingår i insatser enligt Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan ansöka om ledsagarservice genom att fylla i blanketten för ansökan om insatser enligt LSSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kontakta Örnsköldsviks kommuns växel. En LSS-handläggare kontaktar dig inom kort och påbörjar sedan en utredning av din situation och beslutar om du har rätt till ledsagarservice. Medicinska underlag behövs vid ansökan, det vill säga ett diagnosintyg eller liknade som talar om att personen omfattas av LSS personkrets. Stödet beviljas i antal timmar per månad. Är du missnöjd med beslutet kan du överklaga till Förvaltningsrätten. Det framgår i beslutsmeddelandet hur det går till att överklaga ett beslut man inte är nöjd med.

Vill du bli ledsagare?

Att vara ledsagare innebär att regelbundet träffa en person som till följd av en funktionsnedsättning behöver stöd för att skapa en meningsfull och stimulerande fritid. Till exempel genom att besöka sina vänner eller att delta i andra fritids- och kulturaktiviteter. Inget krav ställs på särskild utbildning eller erfarenhet, däremot krävs personlig lämplighet.

För att bli ledsagare krävs att resurssamordnaren inhämtar upplysningar från rikspolisstyrelsen och socialnämnden.

Vid handläggningen av ditt ärende registrerar och behandlar vi dina uppgifter i enlighet med Personuppgiftslagen (PuL).

Gör en intresseanmälan till ledsagare genom att fylla i nedanstående formulär.

Jag/vi är intresserad av att bli * (obligatorisk)
Multiple selectionSidan uppdaterades

2018-02-08

Sidansvarig:

E-tjänster och blanketter

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Handläggare för ansökningar enligt LSS

telefontid: 08:00 - 09:30
måndag-onsdag och fredag

Personer vars efternamn
börjar på A - L
Christina Andersson
0660-26 53 29
Skicka e-post

Emma Abrahamsson
0660-886 06
Skicka e-post

Personer vars efternamn
börjar på M - Ö
Carina Nilsson
0660-26 54 08
Skicka e-post

Karin Johansson
0660-882 39
Skicka e-post