Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Personlig assistans

Personlig assistans innebär ett personligt utformat stöd som ges i personligt krävande situationer av ett fåtal personer. För att ha rätt till personlig assistans så ska du förutom att tillhöra personkretsen för LSS även behöva omfattande hjälp med dina grundläggande behov. Du ska heller inte ha fyllt 65 år.

Som grundläggande behov räknas att äta, klä av och på sig, praktisk hygien, kvalificerad hjälp att kommunicera eller när hjälp behövs som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade personen.

Behöver du hjälp med dina grundläggande behov mer än 20 timmar per vecka kan du ha rätt till assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken (SFB). Detta utreds av Försäkringskassan.

Den som beviljas personlig assistans har rätt att välja vem som ska utföra den. Assistansen kan anordnas av kommunen eller av något privat företag som du själv väljer. Du kan också själv som privatperson anställa, och bli arbetsgivare till, dina assistenter.

Sidan uppdaterades

Sidansvarig:

E-tjänster och blanketter

Besöksadress

Personlig assistans
Nygatan 16, plan 4
891 88 Örnsköldsvik

Mer information