Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.
Funkisveckan syftar till att öka kunskapen och förståelsen kring funktionsnedsättningar. Det vill vi åstadkomma med hjälp av ett brett utbud av aktiviteter som alla är välkomna att ta del av.
Årets funkisvecka pågår 16 - 20 mars. Hela programmet hittar du här när veckan närmar sig.
Alla funkisveckans aktiviteter är kostnadsfria och öppna för alla!
Ingen anmälan behövs från allmänheten, undantagen Länsstyrelsens föreläsning om våld mot personer med funktionsvariation. Kommunens medarbetare anmäler sig via Välfärdsförvaltningens utbildningskalender på Örnkom för föreläsningar dagtid.
Under hela programveckan har Arkenbiblioteket utställningshörna på temat funktionsnedsättning.
Kulturskaparna, Örnsköldsviks folkhögskola, visar sin konstutställning "Dan Andersson" måndag-fredag kl. 10-14:30. Rådhuset, Rådhusgatan 1. Eventuella önskemål om visning bokas via 070-279 55 37.
Fikaerbjudande på Café himmel och pannkaka kl 08:30-14:00. Kaffe/Te/Choklad med en mjukkaka samt en småkaka för 25 kronor.
10:30-11:10: "Du är min berättelse", Kulturskaparna från Örnsköldsviks folkhögskola framför egna dikter.
Kom In, Fabriksgatan 10.
13:00-16:15: ”Skador i hjärnan och dess påverkan på tänkande och trötthet”
Föreläsare: Nils Berginström
Fullmäktigesalen, Nygatan 16.
9:00-11:30: ”Normalt unik!” Om familje-självkänsla, livskvalitet och syskonrelation utifrån erfarenheter i vardagen med ett multisjukt barn.
Under 2019 utkom Kamillas bok "Axel och Astrid", en bok om att ha ett syskon med särskilda behov. En bok för att stötta anhöriga syskon och som underlag för diskussioner kring vad det innebär att ha ett sjukt syskon. Föreläsare: Kamilla Åhlander
Hur bemöter du det du inte är van vid? I anslutning till föreläsningen visas även en kortfilm om 18 minuter där du ser hur det sällsynta blir normen, och normen det sällsynta. Manuset är verklighetsbaserat och utgår från intervjuer med personer med olika typer av normbrytande funktionalitet.
Kempesalen, Stadshuset Kronan, Järnvägsgatan 6.
11:30-13:00: "Visning i foajén i Stadshuset Kronan".
Personer inom kommunens LSS-verksamheter visar sin konst/författarskap.
Kulturskolan i Örnsköldsvik delar med sig av erfarenheter och lärdomar från det arbete kring inkludering som med stor intensitet har pågått sedan 2015. Att sprida kunskap om Kulturskolan till nya målgrupper – barn med särskilda behov, nyanlända mm – ligger i fokus. Vill du veta mer om Kulturskolans del i de internationella projekten Cultural Children of Europé, Art Equal och Kluchi? Alla med inkludering som huvudtema.
Entréplan i Stadshuset Kronan, Järnvägsgatan 6.
13:00-16:00: ”Positivt beteendestöd i praktiken” En föreläsning om förståelse, bemötande och ökad livskvalitet runt personer med funktionsvariation och/eller beteendeproblematik. Föreläsare: Camilla Kallenbäck och Marie Grafström
Fullmäktigesalen, Nygatan 16.
18:00-19:30: ”Den nya Cinna – en film om stroke”. När Cinna var 31 år fick hon en stroke och vaknade upp med förlamning i höger sida och afasi. Vägen tillbaka visar sig bli längre än hon trott och leder inte tillbaka – utan mot något helt nytt.
Lokal Gottne, Fabriksgatan 9B.
8:30-11:30: ”Positivt beteendestöd i praktiken” En föreläsning om förståelse, bemötande och ökad livskvalitet runt personer med funktionsvariation och/eller beteendeproblematik. Föreläsare: Camilla Kallenbäck och Marie Grafström
Fullmäktigesalen, Nygatan 16.
13:00-16:00: ”Ett liv mellan stolarna - NPF inifrån” Personer med NPF (ADHD och autism/asperger) möter många svårigheter i vardagen. Ett annorlunda sätt att tänka och fungera innebär utmaningar överallt i samhället, men också unika egenskaper och möjligheter! Föreläsare: Johannes Haglund.
Arrangeras i samarbete med samordningsförbundet.
Fullmäktigesalen, Nygatan 16.
18:30-20:30: ”Ett liv mellan stolarna - NPF inifrån” Personer med NPF (ADHD och autism/asperger) möter många svårigheter i vardagen. Ett annorlunda sätt att tänka och fungera innebär utmaningar överallt i samhället, men också unika egenskaper och möjligheter! Föreläsare: Johannes Haglund.
Arrangeras i samarbete med Familjepeppen/Attention/Svenska Kyrkan Örnsköldsvik
Svenska Kyrkan, Örnsköldsviks Församlingshem, Storgatan 29G
9.00-12.00: Våld mot personer med funktionsnedsättning är ett allvarligt och osynliggjort samhällsproblem. Under föreläsningen presenteras baskunskap om våld i nära relationer samt två projekt, Nätkoll och Bildsamt, med fokus att upptäcka och hantera våld i mötet med personer med funktionsnedsättning. Arrangör för detta är Länsstyrelsen och anmälan sker på deras hemsida via länken nedan, var noga när du läser då det finns flera anmälningsalternativ. På eftermiddagen finns även möjlighet att gå riktning mot äldre.
Anmälan sker via länsstyrelsens hemsida
Fullmäktigesalen, Nygatan 16.
18:00-20:00: Vuxna och psykisk hälsa. Två webbföreläsningar med Maria Bauer om att bemöta personlighetsstörningar samt att identifiera risksituationer (förebyggande åtgärder)
Lokal Gottne, Fabriksgatan 9B
9:00-14:30: Kulturdag med många prova-på-aktiviteter och upplevelser. Teckningstävling, workshop i både skrivande och teater m.m.
H1 Sliperiet, Viktoriaesplanaden 3F.
18.00-21.00: Funkisdisco med DJ: Miriam "Tyxxavii"
H1 Sliperiet, Viktoriaesplanaden 3F.
Sidansvarig:
Kontakta oss
Anja Radels
Verksamhetsutvecklare, LSS
072-232 08 14
Carola Staberg
Enhetschef, LSS
070-677 66 01
Erika Nordin
Utvecklingsstrateg, KLF
0660-882 45
Mer information
Mer information