Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Informationsfilm om beräkning av bostadstillägg

När du som ställföreträdare för din huvudman ska lämna in årsräkning så har vi sett att uträkningen av bostadstillägget ställer till en del besvär. Detta kan bero på att bostadstillägget har ändrats under året eller att det har skett en retroaktiv utbetalning av detta.

Har din huvudman bostadstillägg så betalas det ut tillsammans med pension, aktivitets- eller sjukersättning. Nettoutbetalningen som sätts in på huvudmannens konto varje månad är bruttoersättningen minus (-)  skatt plus (+) bostadstillägg. På kontrolluppgiften som kommer i januari varje år finns bruttoersättning/bruttopension samt skatt redovisad. Du får inte någon uppgift om utbetalt bostadstillägg.

Formel för att räkna bostadstillägg:

  • Summera alla utbetalningar från försäkringskassan/pensionsmyndigheten som finns på huvudmannens konto, och avser pension eller bostadstillägg, för det aktuella året.
  • Plussa (+) på skatten som står på kontrolluppgiften och dra ifrån (-) bruttoinkomsten som också står på kontrolluppgiften.
  • Summan som då finns kvar är det utbetalda bostadstillägget.

Har huvudmannen utmätning från kronofogden, så ska summan som dragits av kronofogden läggas till, innan man drar bort bruttoinkomsten.

Viktigt att ansöka om bostadstillägg för er huvudman

Vi vill också påminna er ställföreträdare om hur viktigt det är att ansöka om bostadstillägg för er huvudman. Ni kan göra en beräkning på Pensionsmyndighetens hemsida. Ansök hellre en gång för mycket eftersom ni kan bli betalningsskyldiga om huvudmannen har rätt till bostadstillägg och ni inte har ansökt.

Här kan du titta på en informationsfilm om hur du räknar ut bostadstillägg.

Sidan uppdaterades

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Överförmyndarens kansli
Skicka e-post
090-16 61 00 (kundtjänst)

Telefontider
Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl 09.00-11.30.

Överförmyndarenheten i Umeåregionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besöksadress

Överförmyndarens kansli
Nygatan 16
891 88 Örnsköldsvik

Boka tid för besök