Lejonbackens vård- och omsorgsboende

Lejonbackens fasad

Lejonbackens vård och omsorgsboende erbjuder vård, boende och dagverksamhet för flera olika målgrupper

Lejonbacken har åtta våningar, varav två ligger i suterrängnivå i sluttningen mot Örnsköldsgården.Lokalerna är genomgående ljusa. Genom fönstren kan man titta ut över liv och rörelse. Lite högre upp har man utsikt över hamnen eller delar av staden.

Varje våning har tio boendeplatser. Rummen är ungefär 30 kvadratmeter och handikappanpassade. Samtliga rum är utrustade med ett litet pentry med tillgång till vatten, sköljho och kylskåp. Några fasta elplattor finns inte på grund av säkerhetsskäl. Däremot är det möjligt att koppla in kaffebryggare om man önskar. Stora fönster som går långt ner på väggen ger utsikt oavsett om man vistas uppe, ligger i sängen eller sitter i rullstol.  

Plats för gemenskap
På varje våning finns dagrum där de boende kan umgås och inta sina måltider. Maten lagas på Örnsköldsgården, intill Lejonbacken. Från dagrummet kan de boende ta sig ut till en stor inglasad balkong som vetter mot innergården där eftermiddagssolen värmer gott.

Boende för avancerad omsorg
De som bor och vistas på Lejonbacken tillhör i huvudsak två kategorier:

  • Personer med många sjukdomar i behov av en personaltät vård och omsorg.
  • Personer med demenssjukdom.

Rehabiliterande grundsyn
Att samla många former av kompetens, som Lejonbacken gör, möjliggör en kvalitetshöjning för vårdtagarna. Specialiteter som vård i livets slutskede, demenssjukvård och rehabilitering kan utvecklas genom ett nära kunskapsutbyte.

Den rehabiliterande tanken ska avspegla sig i hela Lejonbacken, oavsett omsorgsform. En viktig ledstjärna för personalen är att ta tillvara och stimulera de resurser varje individ har, istället för att fokusera på problem och sjukdomsbild. Då är det viktigt att personalen själv känner en balans i livet. Ansvariga chefer har därför utbildats i hälsofrämjande ledarskap. Lejonbacken ska kännetecknas av ett sunt och värdigt klimat oavsett om du är boende, daggäst eller anställd.  

På Lejonbacken finns två team med arbetsterapeut/fysioterapeut som arbetar mot korttidsplatserna.

Sidan uppdaterades

2019-03-27

Sidansvarig:

  • Ingen giltig användare vald.

 Kontakta oss

Samordnande enhetschef Lejonbacken
0660-26 53 71
072-215 21 35

Enhetschef demens
0660-26 62 90
073-274 62 79

Enhetschef korttidsboende,
vård- och omsorgsboende
0660-26 62 91
070-190 38 34

Enhetschef korttidsboende
0660-26 62 92
073-274 56 81

Telefonlista avdelningarna

Besöksadress

Lejonbackens vård- och omsorgsboende
Sjukhusgatan 1
891 35 Örnsköldsvik