Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Information till dig som flyttar till demensboende

Här hittar du allmän information som gäller alla demensboenden. Mer detaljerad information kan du få av enhetschef i respektive hus. 

Bostad - inventarier mm

Som hyresgäst har du ett eget hyreskontrakt och möblerar lägenheten efter eget önskemål.

Lägenheten är utrustad med säng, täcke, kudde, sänglinne och handdukar samt trygghetslarm och brandvarnare. Hushållsel ingår i hyran (gäller inte Eken). Lägenhetsförråd finns tillgängligt i vissa hus. De flesta lägenheter har uttag för telefon, avgiften betalar du själv.Uttag för TV finns i samtliga lägenheter, kostnad för TV-avgift ta kontakt med Radiotjänst .

Du tecknar själv din hemförsäkring med allriskförsäkring.

Vi tvättar dina kläder, därför är det viktigt att kläderna är märkta och kan tvättas i tvättmaskin. 

Avgifter

Du betalar hyra  enligt avtal, sedan tillkommer avgift för (service och omvårdnad) och mat. Se mer information under fliken avgifter. Det finns även möjlighet att söka bostadstillägg, vänd dig i så fall till Försäkringskassan. 

Måltider

Frukost, lunch, middag och mellanmål serveras jämt fördelade över dygnet. 

Träffpunktsverksamhet

Träffpunkten är en verksamhet där du erbjuds samvaro under trivsamma former. Där kan du delta i olika aktiviteter och där finns också möjlighet att köpa en kopp kaffe. En träffpunkt finns i varje kommundel.

Kontaktperson

Du kommer att få hjälp av all personal men kommer att erbjudas en egen kontaktperson i personalgruppen. Kontaktpersonen ska se till att du får den hjälp du behöver på det sätt ni kommit överens om. Dessutom ska kontaktpersonen ha kontinuerlig kontakt med dina anhöriga om du så önskar.

Individuell plan

När du flyttar in i boendet erbjuds du ett samtal med kontaktperson, sjuksköterska och eventuellt enhetschef. Detta för att lära känna dig och få veta lite om dina intressen. Om du så önskar ser vi gärna att någon anhörig deltar i samtalet.

Vi ska också tillsammans med dig göra en plan där det står hur du vill att hjälpen ska utföras mm. Du blir också erbjuden ett uppföljningssamtal.

Levnadsberättelse

För att ge personalen möjlighet att stödja och förstå dig kan du tillsammans med anhöriga fylla i en "Levnadsberättelse". I den berättar du för personalen det du vill att de ska veta om dig och ditt liv. 

Sjukvård och läkemedel

Sjuksköterskan ansvarar för att du får den hälso- och sjukvård som du behöver, samt ser till att läkaren kontaktas vid behov. Besök på vårdcentral, hembesök av läkare, sjukresor och läkemedel betalas efter samma regler som gäller för ordinärt boende, högkostnadskort gäller.

Hjälpmedel du använder tar du med dig till boendet. Övriga hjälpmedel lämnar du tillbaka till hjälpmedelscentral/vårdcentral. 

Anhörig/Närstående

Som anhörig/närstående är du en viktig resurs för din anhörig och du ska alltid känna dig välkommen till boendet när du så önskar.

Demensboende

Du erbjuds en trygg och stimulerande omvårdnad för att du som demenssjuk så långt som möjligt ska kunna behålla dina mentala och fysiska funktioner.

I ankomst- och uppföljningssamtal är dagliga aktiviteter en given punkt där anhöriga/närstående är med i diskussionen. Du deltar utifrån ditt behov, oftast i gruppboendets gemensamma aktiviteter. Kontaktperson planerar tillsammans med dig de vardagliga aktiviteter du tycker om och kan ta del av.

Om ditt kroppsliga (somatiska) vårdbehov ökar eller om demenssjukdomen avancerat så att den personliga omvårdnaden är mycket stor kan du få flytta till en annan boendeform där en mer omfattande medicinsk kunskap finns. Denna omflyttning planeras i tid tillsammans med dig och dina anhöriga/närstående.

Sidan uppdaterades

2019-01-25

Sidansvarig:

  • Ingen giltig användare vald.

E-tjänster och blanketter