Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Demensboende

För dig med en demensdiagnos finns inom kommunen 13 demensboenden, totalt 150 lägenheter

I ett demensboende har du en egen lägenhet. Lägenheten består oftast ett rum och pentry samt egen toalett och dusch. Dessutom finns samt gemensamma utrymmen för matlagning, måltider, tvätt och samvaro. Du möblerar din lägenhet med egna möbler.

Ett demensboende erbjuder en trygg och stimulerande omvårdnad för att du som har en demenssjukdom så långt som möjligt ska kunna behålla dina mentala och fysiska funktioner. I demensboendet erbjuds du samvaro med andra i trivsamma former, både individuellt och i grupp.

Om ditt kroppsliga vårdbehov ökar eller om demenssjukdomen avancerat så att den personliga omvårdnaden är mycket stor, kan du behöva flytta till en annan boendeform där det finns mer omfattande medicinsk kunskap. I sådana fall ska du och någon närstående få vara med och planera för omflyttningen i tid.

Kontaktperson

På demensboendet får du en kontaktperson. Kontaktpersonen ska se till att du får den hjälp du behöver på det sätt ni kommit överens om. Dessutom ska kontaktpersonen ha kontinuerlig kontakt med dina anhöriga om du önskar det.

Levnadsberättelse

För att ge din kontaktperson och övrig personal möjligheter att stödja och förstå dig i din sjukdom kan du tillsammans med dina anhöriga/närstående fylla i en "levnadsberättelse". Där berättar du det du vill att personalen ska veta om dig och ditt liv. Levnadsberättelsen hittar du under fliken "E-tjänster och blanketter" i högerspalten.

Kunskapsnyckeln

Kunskapsnyckeln är en folder med råd inför flytt från det egna hemmet till ett äldreboende. Foldern finns hos biståndshandläggaren och hos den lokala demensföreningen.

Här finns kommunens demensboenden


Boende

Antal lägenheter

Arnäsgården

8

Bjästagården

8

Björnaborg

8

Husum

8

Lejonbacken

16 varav 8 korttidsplatser

Lingbo

16

Prästbordet

16

Rönnen

16

Sidensjögården

8

Sörgården

16

Söränget

14

Valla

8

 

Sidan uppdaterades

2019-09-13

Sidansvarig:

  • Ingen giltig användare vald.