Du är här:

Problem i skolan och skolfrånvaro

Att gå i skolan tar upp en stor del av livet. Det kan vara en rolig tid och det kan vara en hemsk tid. För de flesta varierar det. Ibland behöver man andras hjälp, till exempel vänner, föräldrar, skolpersonal eller personal från någon annan barn- eller ungdomsverksamhet. Man ska inte behöva må dåligt i sin skola.

Frånvaro från skolan är en signal om att allt inte står rätt till och ska alltid tas på allvar. Man behöver dessutom vara uppmärksam på om tonåringen missbrukar alkohol eller droger eller om det förekommer kränkningar och utanförskap. Hur man trivs i skolan hänger ofta ihop med hur skolarbetet går. Därför behöver man som förälder hålla sig uppdaterad om hur det går med studierna och försöka stötta om det behövs.

Om en elev har det svårt i skolan ska rektor se till att det utreds. Utredningen sker i samråd med elevhälsoteamet (specialpedagog, skolsköterska, kurator, psykolog) som finns i alla skolområden och den ligger sedan till grund för att eleven ska få det stöd som hon/han behöver.

Enligt skollagen (7 kap 10 §) har alla barn skolplikt från sju års ålder.

Källa UMOlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster din ungdomsmottagning på nätetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades

2019-01-25

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Elevhälsan
på den skola du tillhör för stöd och råd om hur du kan gå vidare

Barn, ungdom och familjeteamet
för familjer med barn och ungdomar i åldern 0-20 år

MST - Multi Systemisk Terapi
för familjer som har barn i åldern 10-17,5 år

Ungdomsmottagningen
för dig under 18 år

Samtalsbyrån för unga vuxna
för dig mellan 16-30 år