Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Volontär i Örnsköldsviks kommun

Personligt engagemang och mänsklig värme behövs i vårt samhälle och vårt syfte är att bryta ensamhet och isolering. Att vara volontär är lika mycket att ge som att få. Det är det som gör det så roligt!

Ordinare volontärsverksamhet har tagit paus

Den ordinarie volontärverksamheten är förnärvarande vilande på grund av coronaepidemin. Vill du göra en frivillig insats för att stödja vård och omsorg, ring kontaktcenter 0660-88 000 och anmäl ditt intresse.


Vad gör en volontär?
Att vara volontär i kommunens volontärförmedling är att ge av sin egen tid till ensamma äldre. Det kan till exempel handla om att besöka äldre i deras hem för en pratstund, gemensamma promenader och naturupplevelser. Eller att hjälpa till med olika aktiviteter som högläsning, bingo, sittgympa med mera på ett vård- och omsorgsboende eller på någon av kommunens träffpunkter för social gemenskap. Volontäruppdraget är en oavlönad insats och ska aldrig ersätta personalens arbete.

Innan du börjar som volontär görs en skriftlig volontäröverenskommelse så att uppdraget är klart och tydligt. Du får skriva under en tystnadsförsäkran vad gäller den enskildes personliga förhållanden. Du får en introduktion och sedan görs en matchning utifrån behov och personer. Som volontär bestämmer du själv hur mycket du vill ställa upp och engagera dig.

Vill du bli volontär?
Kontakta äldre- och anhörigkonsulent Catharina Ericsson eller skicka in din intresseanmälanPDF.

Vill du ha besök av en volontär?
Du som är äldre och känner dig ensam kan få besök av en volontär. Du kan få sällskap på promenaden, hjälp att läsa en tidning eller en bok eller bara småprata över en kopp kaffe. Mötet är en frivillig och ömsesidig överenskommelse mellan dig och volontären. Det kostar inget att få besök av en volontär och volontären har självklart tystnadsplikt.

Frivilliga uppdrag är ett komplement till kommunens verksamhet men ska inte ersätta den vård och omsorg som utförs av anställd personal. Kommunen samarbetar med Röda Korset i Örnsköldsviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades

2020-04-14

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Catharina Ericsson
Äldre- och anhörigkonsulent
0660-881 98
Skicka e-post

E-tjänster och blanketter