Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng


Solstipendiat med mångårigt engagemang för Världens barn

Årets Solstipendiat Laila Sjödin, Husum

Att vara snäll, ärlig och omtänksam mot andra - det är egenskaper som årets Solstipendiat Laila Sjödin i Husum värderar högt. Stipendiaten uppvaktades i hemmet av omsorgsnämndens ordförande Anna Sundberg. Foto: Anna Sundberg

Världens barn, likväl som kommunens nyanlända, har en speciell plats i hjärtat hos Årets solstipendiat, Laila Sjödin, Husum. Omsorgsnämnden och humanistiska nämnden tilldelar Laila Sjödin Solstipendet 2020 med motiveringen:

”Med stort engagemang har Laila Sjödin under många år arbetat ideellt för både barn och vuxna i Örnsköldsviks kommun. Laila är en förebild genom sin förmåga att se varje individ, att skapa gemenskap och att värna om sina medmänniskor med olika livsöden och nationaliteter. Laila brinner för barn och ungdomar, integration och samhället i stort. Det visar sig inte minst i alla de aktiviteter som hon varit med och anordnat i olika sammanhang. Laila har i snart 20 år samlat in pengar för Världens Barn. Hon har stått med insamlingsbössa, besökt lokala företag och anordnat aktiviteter för att samla in pengar. Laila har dessutom bjudit på hembakat fikabröd när hon sålt loppisprylar till förmån för Världens Barn. Sedan många år är Laila också engagerad i integration av vuxna och barn som kommit hit från andra länder. Laila bjuder in till aktiviteter och hjälper också till med praktiska saker.”

Det var en hedrad solstipendiat som fick ta emot utmärkelsen i sitt hem eftersom sedvanlig ceremoni i samband med kommunfullmäktige inte var lämplig att genomföra i år.

– Det kom lite som en chock att jag skulle få solstipendiet men jag är både glad och stolt över utmärkelsen, säger Laila Sjödin.

Laila har varit engerad i Världens barn och välgörenhet under många år och nu börjat trappa ner på vissa uppdrag men hjärtat klappar ändå för medmänniskor nära och fjärran.

– Jag har lagt styrelseuppdrag och liknande bakom mig men engagemanget för Världens barn kan jag inte lägga åt sidan. Det gäller också att komma på nya saker, det räcker inte bara att skramla med bössan. Jag har till exempel sålt choklad, böcker och ordnat loppis för att samla in pengar, berättar Laila.

Till alla som tänker att en liten slant inte gör någon nytta, har Laila ett klart besked:

– En svensk krona kan vara värd mycket i länder där befolkningen har knappa resurser. Vi är bortskämda här i Sverige, konstarerar Årets solstipendiat.

Förutom stödet till barn och ungdomar i andra länder är Laila Sjödin även engagerad i Mångkulturellt centrums verksamhet i Husum.

Solstipendiet är ett tack för Laila Sjödins goda insatser och en uppmuntran i det fortsatta arbetet.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2020-12-11