Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Skulpturgrupper invigda på Rosenbacken

 Hund och katt - skulpturer av brons

I Rosenbackens entré ligger hunden Knoppen och katten Taggen: konstnär Eva Fornåå

Nu har de fått namn - bronshunden och katten som välkomnar besökare och boende till Rosenbackens vård- och omsorgsboende i Själevad Vid en invignings-/namgivningsceremoni där många av de boende hade samlats tillkännagav Katarina Larsson, enhetschef för friluftsliv, kulturarv och konst, resultatet av en namngivningstävling. Hunden ska heta Knoppen och kattens namn blir Taggen, namn som båda associerar till rosor.

Förutom den klappvänligan labradoren och katten i entrén finns även djurskulpturer utomhus. Med temat vilda och tama djur som utgångspunkt har skulptören Eva Fornåå skapat uttrycksfulla skulpturer som placerats på väl valda platser i utemiljön. Den som ger sig ut i trädgården kan möta en liten ekorre, två lekfulla kaniner och en andmamma med sina små ungar som spatserar vid en fontän.

– Kommunen har som mål att alla ska få möta offentlig konst i sin vardag. Därför känns det roligt att nu kunna inviga dessa verk med förhoppning att de ska vara till glädje för boende, personal och besökare på Rosenbacken, sade Katarina Larsson.

Att det blev just djur som tema är resultatet av ett gestaltningsprojekt som letts av Nina Tenskog, konstintendent vid Örnsköldviks museum och konsthall, och som skett i samråd med boende och personal på Rosenbacken.


Andmamma med andungar

Andmamma med andungar vaggar vid en utomhusfontän. Konstnär Eva Fornåå

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2019-09-27