Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Krisberedskapsveckan 2017

Idag startar den nationella krisberedskapsveckan som pågår 8-14 maj. Det är en nationell kampanjvecka för att få hushållen att börja reflektera över hur man tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer slutat fungera.

— Landets kommuner har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra påfrestningar och intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap är dessutom större än på länge. Förberedda och engagerade invånare stärker kommunens samlade krisberedskap. Därför deltar vi i krisberedskapsveckan, säger Andreas Persson, beredskapssamordnare i Örnsköldsviks kommun.

”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” Det är budskapet under årets kampanjvecka och syftar till att väcka tankar om den egna beredskapen och det egna ansvaret för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

För att skapa dialog med invånarna om hur kommunen påverkas vid en samhällsstörning och hur hushållen själva kan förbereda sig inför en händelse, kommer bland annat följande aktiviteter genomföras i Örnsköldsvik:

  • Informationsträff 11 maj kl 11-15, för allmänheten på Arkenbiblioteket tillsammans med Civilförsvarsföreningen i Örnsköldsvik.
  • Öppet hus 13 maj kl 11-14, på Brand och Säkerhet och Trafik och Park där verksamheterna bland annat visar upp det som är bra att ha i en krislåda.

Initiativtagare till krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Krisberedskapsveckan är tänkt att bli årligt återkommande.

För mer information krisberedskap.

Läs mer om Krisberedskapsveckan på msb.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta del av fler filmer om vad du kan förbereda i hemmet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2017-05-08